Fa dies que Xavier García Albiol sap que té les hores comptades com a alcalde de Badalona i aquest dijous ha quedat encara més sentenciat després que els grups del PSC, ERC, els comuns i Junts hagin signat el pacte per formar un nou govern a la ciutat metropolitana. Evocant els temps en què Badalona formava part de l'Imperi Romà, la presentació s'ha fet entre les restes romanes que hi ha al Museu de la ciutat i amb el futur alcalde, Rubén Guijarro, reivindicant que l'acord és "per la dignitat".

"L'atrinxerament d'Albiol a l'ajuntament ha possibilitat aquest acord per la dignitat. Tots els regidors que avui firmem aquest pacte hem coincidit en la urgència de donar una passa endavant front aquesta crisi institucional", ha explicat Guijarro. De fet, el futur alcalde badaloní ha insistit en aquesta qüestió en ser preguntat pel posicionament que tindrà el seu govern en qüestions relacionades amb el procés tenint en compte que estarà format per ERC i Junts.

"Hem de prendre consciència del moment que estem vivint a Badalona. És la crisi institucional més greu que ha patit la ciutat des del restabliment de la democràcia", ha afirmat tot recolzant-se en la intervenció del regidor de Junts, David Torrents. "Aquest és un acord per la dignitat i només ens importa Badalona. L'acord marca que hi haurà neutralitat institucional", ha aclarit.

El dirigent socialista també ha volgut destacar la importància del restabliment de l'estabilitat a la ciutat metropolitana, cosa que, segons ha dit, no ha passat des de l'arribada d'Albiol a l'alcaldia.

La tensió amb Guanyem

Preguntat sobre Guanyem i el dur comunicat que la formació ha llançat contra ell -tot i que el suport a la moció no perilla-, Guijarro no ha volgut entrar en el cos a cos i tampoc ha aclarit si està descartat que el partit que liderava Dolors Sabater entr al govern.

Per la seva banda, els regidors d'ERC, els comuns i Junts, Àlex Montornès, Aïda Llauradó i David Torrents respectivament, han posat el focus en la importància de desbancar Albiol i que el nou govern treballi en la recuperació postcovid de la ciutat i en la transició energètica. Així doncs, i tal com ha aclarit Guijarro, el procés no serà un problema, a priori, del futur govern. El mateix Torrents ha iniciat la seva intervenció així: "Avui podria parlar de Valtònyc i de moltes coses però estic aquí per parlar de Badalona. Tots estem a una per tirar endavant la ciutat".

Si no passa res, el proper 8 de novembre Albiol deixarà de ser l'alcalde de Badalona i el futur govern multipartit començarà a treballar "a llarg termini" però amb l'incògnita de què passarà d'aquí un any i mig, quan els badalonins tornaran a estar cridats a les urnes i els números canviïn (o no) el panorama polític actual.

 

Imatge principal: presentació del futur govern de Badalona amb Rubén Guijarro al capdavant / Foto: Marc González