Tot i la insistència del Tribunal Constitucional per tombar les mesures legislatives del Parlament en matèria d'habitatge, organitzacions socials com la PAH, els tres partits independentistes —ERC, Junts i la CUP— i els comuns no es resignen i continuen mantenint el pols per defensar les lleis catalanes d'aquest àmbit.

Després que a principis d'aquest 2021 el tribunal espanyol anul·lés part del decret llei a instàncies d'un recurs del PP, aquest dimarts l'organització i les formacions polítiques han registrat a la cambra catalana una proposició de llei per ampliar les mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional, un tema d'alta volada política que ha tingut molt pes en les negociacions entre ERC, Junts i la CUP per a la investidura de Pere Aragonès

"Avui és un dia molt important perquè aquesta proposició de llei recupera les mesures antidesnonaments anul·lades pel TC. És una resposta inequívoca als intents del PP i la banca de tombar les lleis d'habitatge aprovades pel Parlament", ha reivindicat Lucía Delgado, portaveu de la PAH, des de la sala de premsa de la Cambra catalana.

proposicio de llei habitatge parlament - @ILPhabitatge

Representants de la PAH amb membres d'ERC, Junts, la CUP i els comuns després de registrar la proposició de llei / Foto: @ILPhabitatge

A més de recuperar l'obligació per als grans tenidors d'oferir lloguers socials a persones en situació de vulnerabilitat, també obliga a la cessió de pisos buits per al parc d'habitatge públic i s'ha reduït el nombre de pisos a partir del qual es considerará una personalitat jurídica com a gran tenidora.

Preguntats sobre quines mesures s'han pres per evitar que la iniciativa torni a ser tombada pel TC, des de la PAH s'ha aclarit que el tribunal mai va entrar en el contingut, sinó que va anul·lar la llei perquè es va fer en forma de decret. Per aquest motiu, han explicat, ara es presenta en forma de proposició de llei.

Tramitació d'urgència

Representants dels quatre grups polítics han promès tramitar amb urgència la proposició de llei i esperen que aquesta pugui ser aprovada aquest mes d'octubre. "És important que les institucions recuperem les iniciatives en aquests àmbits socials", ha valorat el diputat d'ERC Pau Morales. "Demanem a les formacions i a la PAH que ens ajudin davant del govern espanyol perquè s'acabi l'infrafinançament endèmic que en els últims anys s'ha anat agreujant", ha demanat la diputada de Junts Glòria Freixa.

Per part de la CUP, la parlamentària Montserrat Vinyets ha instat a superar el marc competencial "que ens limita" i "crear sobirania al Parlament". Finalment, Susana Segovia, dels comuns, ha demanat al Govern que aclareixi si el pressupost en habitatge serà de 1.000 milions per any, com diu l'acord entre ERC i la CUP, o de 1.000 milions per a tota la legislatura, com consta al dels republicans amb Junts.

 

Imatge principal: un edifici d'habitatges a Barcelona / Foto: Sergi Alcàzar