El fiscal general de l’Estat torna a esquivar l’intent de maniobra del PP per continuar posant pedres al camí de l’amnistia. Fent ús de la seva majoria absoluta, el PP va forçar el Senat a finals de novembre a sol·licitar al Consell Fiscal un informe sobre la norma que ha de posar fi a la persecució contra l’independentisme. El gener, Álvaro García Ortiz va desestimar la petició popular, al·legant que “qualsevol pronunciament” podria ser “una distorsió en el debat jurídic”. Malgrat aquesta negativa, el PP va tornar a demanar-li un pronunciament, i aquest dilluns, coincidint amb l’aprovació de l'informe fabricat pel PP que titlla l'amnistia de “cop mortal”, el fiscal general ha enviat una carta al president del Senat descartant-ho de totes totes. En l’escrit, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, García Ortiz replica que elaborar el dictamen no té “cap fonamentació” i deixa clar que el Consell Fiscal “no té competència per informar sobre proposicions de llei que estiguin en tramitació parlamentària”.

 

D’aquesta manera, el PP es queda sense una altra arma que volia construir per fer front a l’amnistia. Després de la primera negativa, García Ortiz va reivindicar que la seva funció com a fiscal general de l’Estat no és “fer de comentarista polític”, sinó “promoure l’acció de la Justícia davant dels tribunals”. Prèviament, l’Associació de Fiscals (de tarannà conservador) havia denunciat que el fiscal general de l’estat no hagués donat resposta a la demanda del Senat i va criticar que la reclamació de la Cambra Alta espanyola no s’havia comunicat al Consell Fiscal.

En la mateixa petició inicial dels populars, la Cambra Alta també va reclamar un dictamen al Consell General del Poder Judicial. Després d’anar-lo prorrogant a l’espera de la culminació de la tramitació al Congrés, l'òrgan de govern dels jutges va aprovar un text que considerava que la llei d’amnistia és inconstitucional, “soscava” el dret a la igualtat i “vulnera” la separació de poders. Així mateix, criticava que s’exclogui el Codi Penal espanyol en relació amb el terrorisme, denunciava que la tramitació al Congrés va ser “arbitrària” i advertia que deixar sense efecte una ordre europea de detenció “pot ser contrari al dret de la Unió Europea”.

En el seu moment, els populars van considerar necessaris aquests dos informes sobre l’amnistia argumentant que incorre en un “frau de llei”, vulnera la separació de poders, “conculca el principi de separació de poders i el principi d’exclusivitat jurisdiccional” i tindrà “greus conseqüències en la mateixa configuració del Poder Judicial”, segons va denunciar el senador Javier Arenas.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!