El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, rebutja la petició impulsada pel PP al Senat, on té majoria absoluta, per elaborar un informe sobre la llei d'amnistia. D'aquesta forma, el màxim representant fiscal espanyol, nomenat a proposta de la Moncloa, rebutja pronunciar-se sobre el projecte d'amnistia al Procés acordat entre el PSOE i l'independentisme i que s'està tramitant a hores d'ara al Congrés dels Diputats. Segons ha argumentat García Ortiz aquest dijous en una entrevista a La Hora de la 1, el Consell Fiscal no té competències per elaborar l'informe que li reclamen, alhora que aquest suposaria un pronunciament improcedent previ a l'aprovació de la llei. 

🔴 Els fiscals conservadors retreuen al fiscal general la demora en l’informe sobre l’amnistia

"Qualsevol pronunciament, inclús previ a conèixer el text, pot ser una distorsió en el debat jurídic", ha assenyalat García Ortiz, alhora que ha reivindicat que la seva funció com a fiscal general de l'Estat no és "fer de comentarista polític", sinó "promoure l'acció de la Justícia davant dels tribunals". Per la seva part, l'Associació de Fiscals, conservadora, havia denunciat aquest dimecres que García Ortiz no havia donat resposta a la demanda del Senat i que la reclamació de la Cambra Alta espanyola no s'havia comunicat al Consell Fiscal.

Reivindica la "imparcialitat" i "neutralitat" en la presa de possessió

Precisament, aquest dimecres García Ortiz va prendre possessió com a fiscal general de l'Estat, revalidant el càrrec que ostenta des de l'agost del 2022, en un acte en el qual assegurà la seva "imparcialitat" al capdavant del Ministeri fiscal i on va insistir que "ningú" el veurà "prenent postures a qüestions estrictament polítiques". Alhora, García Ortiz va reivindicar "la neutralitat i objectivitat de la figura del fiscal general de l'Estat". "Reivindico la defensa d'una institució integrada per 2.690 fiscals que diàriament presten un servei públic per promoure l'acció de la justícia i procurar la satisfacció de l'interès social. Una institució, un òrgan de rellevància constitucional, que actua i ha d'actuar de manera imparcial i sotmès exclusivament a l'imperi de la llei", va afirmar.

No és "un comentarista de l'actualitat política"

En aquest sentit, el fiscal va insistir que "la confiança de la ciutadania en els servidors públics té com a fonaments no sols la nostra imparcialitat, sinó també l'aparença d'imparcialitat". Com ja va fer en la seva compareixença en la Comissió de Justícia del Congrés per aconseguir l'aval de la Cambra Baixa, va reiterar que no pretén ser "un comentarista de l'actualitat política o judicial". "Em mantindré sempre —i així mantindré la institució— en l'espai del jurídic", va apuntar. "Si el fiscal general abandona aquest escenari, es col·loca en un lloc idoni per a la contesa mediàtica, per a l'activisme associatiu, i no per al recte acompliment de la seva funció constitucional", agregà, alhora que va recalcar que "convertir al fiscal general en un opinador és situar-lo en el centre de la polèmica, i les polèmiques sempre afavoreixen uns i perjudiquen uns altres".