El Partit Popular ha demanat, gràcies a la seva majoria al Senat, que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Consell Fiscal elaborin un informe sobre la llei d'amnistia pactada entre el PSOE i les formacions independentistes. El PP considera necessaris aquests informes sobre la norma pactada entre els socialistes i els independentistes argumentant que incorre en un "frau de llei" i vulnera la separació de poders. Més concretament, el portaveu del PP al Senat, Javier Arenas, ha afirmat que des de la formació popular consideren que l'amnistia "conculca el principi de separació de poders i el principi d'exclusivitat jurisdiccional" de l'article 117.3 de la Constitució, mentre que tindrà "greus conseqüències en la mateixa configuració del Poder Judicial".

Així doncs, els populars sol·licitaran a través de la Mesa del Senat els informes sobre l'amnistia perquè la tramitació implica "per naturalesa" la "impossibilitat de la jurisdicció de jutjar i condemnar fets delictius ja produïts", així com l'eliminació de les "conseqüències jurídiques" d'"aquells fets ja jutjats i condemnats". També sostenen que "l'omissió en la Constitució de qualsevol esment a l'amnistia no suposa un títol habilitant, sinó que implica la inexistència d'aquest institut", d'aquí la seva "absoluta i evident inconstitucionalitat". Segons el PP, "atenta frontalment contra el principi de separació de poders i, més concretament, contra el principi d'exclusivitat jurisdiccional", motiu pel qual "resulta ineludible, davant la transcendència constitucional" de l'amnistia, la sol·licitud d'informes al CGPJ i al Consell Fiscal per poder tramitar-la.

Cal recordar que el CGPJ ja es va pronunciar en el seu moment en contra de la llei d'amnistia. La cúpula del poder judicial espanyol va aprovar a principis de novembre, i quan l'amnistia encara s'estava negociant, una declaració institucional conjunta contra la nova llei. Amb nou vots a favor, cinc en contra i un vot en blanc, la resolució impulsada per vuit vocals de la majoria conservadora va prosperar després de la polèmica per l'absència d'un dels vocals progressistes, Álvaro Cuesta, que havia afirmat que el CGPJ no estava en posició de pronunciar-se sobre aquest aspecte quan encara no hi havia cap proposició de llei registrada.

El ministre de Justícia, Félix Bolaños, es reunirà amb el CGPJ aquest divendres

El ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, es reunirà aquest divendres amb el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, en una trobada que marcarà l'inici d'una primera ronda de contactes amb el sector de la justícia. Fonts del govern espanyol han informat d'aquesta cita, d'especial rellevància davant les crítiques expressades pel CGPJ davant la proposició de llei d'amnistia i les al·lusions al lawfare o persecució judicial amb finalitats partidistes que inclou l'acord d'investidura entre el PSOE i Junts. Però també perquè queden pocs dies perquè el Consell compleixi cinc anys en funcions (és a dir, tant temps com el seu mandat establert per llei) i perquè Bolaños va llançar un missatge clar en el seu primer acte com a ministre: "Renovar el CGPJ no és una opció, és una obligació".