La nota publicada aquest dijous pel comissionat de l’ONU pels drets humans no és la que originalment va enviar l’expert que està informant sobre el que passa a Catalunya. Ell mateix, Alfred de Zayas, va explicar en una entrada al seu blog el passat dissabte que l’oficina de l’ONU s’havia “negat a publicar” una nota de premsa que els havia enviat coincidint amb el dia en què la Guàrdia Civil va escorcollar les conselleries del Govern. A continuació, reproduïa el contundent text enviat a l'organisme internacional.

Aquest divendres, el comissionat de l’ONU ha publicat una nota sobre l’informe de De Zayas, però poc té a veure amb la que l’expert va compartir al seu blog sota el títol “Violació del dret d’autodeterminació dels catalans”.

Al text inicial, De Zayas demana, a títol personal, que Espanya "suspengui totes les mesures de repressió" contra els catalans i que deixi d’”interferir en l’exercici dels drets democràtics fonamentals”. L’expert fa una crida a la Comissió Europea perquè defensi el dret dels catalans a expressar-se en un referèndum que, segons assegura, és compatible amb les lleis europees i internacionals. També apunta que la CE hauria de condemnar l’”ús directe o indirecte de la força contra població que està intentant expressar el seu dret a escollir”.

De cara al govern espanyol, De Zayas exigeix respecte a la llibertat d’expressió a través del referèndum, posant d’exemples el cas del Quebec, Escòcia o Montenegro. En aquesta línia, argumenta que el dret a l’autodeterminació forma part dels drets internacionals, que no poden ser “violats amb impunitat” per cap Estat.

L’expert explica haver rebut informació per part de representants de la societat civil de Catalunya on l’alertaven sobre violacions dels drets humans i de l'estat de dret pel govern espanyol. I assegura que va enviar aquestes informacions al govern espanyol “sense l’efecte desitjat”.

La nota no publicada anava signada només per De Zayas i aclaria reiteradament que les demandes eren a títol personal. Fonts de l’ONU coincideixen que els posicionaments que es publiquen són personals dels experts, però en aquest cas no es va publicar. En la nota difosa aquest dijous, en canvi, la informació s’atribueix també a David Kaye, relator especial sobre la promoció del dret i la llibertat d’opinió i expressió -equivalent a la figura de l’expert independent- i, al llarg de tot el text, es cita els dos autors com una sola veu amb posicionaments molt més suaus.