El comissionat de l'ONU pels drets humans ha exigit aquest dijous que Espanya respecti els drets fonamentals a Catalunya en la seva resposta al referèndum. En una nota publicada aquest migdia, ha compartit un informe emès per dos dels seus experts, David KayeAlfred de Zayas, on es fan ressò de la repressió que l'Estat espanyol ha dut a terme a Catalunya per evitar la celebració del referèndum.

Els experts, que han estat en contacte amb el govern d'Espanya, demanen a les autoritats espanyoles que  amb "les mesures adoptades" abans del referèndum "no interfereixin" amb els drets fonamentals a la llibertat d'expressió, reunió i associació i participació pública.

"Les mesures que estem presenciant són preocupants perquè semblen violar drets individuals fonamentals, limitant el flux d'informació pública i la possibilitat d'un debat obert en un moment crític per a la democràcia espanyola", alerten.

noticia onu catalunya drets fonamentals

També avisen que l'enviament de més de 4.000 agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil "i la retòrica que acompanya aquesta ordre" puguin augmentar les tensions i el malestar social a Catalunya. Dit això, els experts insten a "totes les parts" a exercir la major moderació i a evitar actes violents en el context d'unes protestes que pressuposen "pacífiques".

"Independentment de la legalitat del referèndum, les autoritats espanyoles tenen la responsabilitat de respectar els drets que són essencials per a les societats democràtiques", insisteixen, citant l'informe dels experts.

Protestes , escorcolls i acusacions de sedició

Al text, es fa un repàs a tot allò que ha passat a Catalunya des que el Tribunal Consitucional va declarar inconstitucional el referèndum el dia 6 de setembre. "Des de la sentència, centenars de milers de catalans han sortit al carrer per protestar", continuen, assegurant que les tensions han augmentat amb el escorcolls a les impremtes i la confiscació de materials electorals.

També parlen del bloqueig a llocs web i reunions polítiques relatives al referèndum. "Diferents personatges polítics han estat arrestats, alhora que els dirigents de les protestes massives han estat acusats de sedició, un crim que comporta una pena màxima de 15 anys de presó", explica, en referència al president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium, Jordi Cuixart.

Qui és l'autor de l'informe?

L'expert independent que ha redactat l'informe, Alfred-Maurice de Zayas, ha reclamat diverses vegades que les autoritat de la Unió Europea o de l'ONU haurien de fer de mediadors i en el conflicte entre Catalunya i Espanya pel referèndum d'autodeterminació.

Zayas és expert independent de l'ONU per a la promoció de la democràcia des del maig de 2012. Està especialitzat en història i dret internacional i compta amb una llarga trajectòria en drets humans. Actualment, és professor de dret internacional a l'Escola de Diplomàcia de Ginebra.