El fins ara cap del gabinet del president espanyol Pedro Sánchez, Iván Redondo abandona la Moncloa. Marxa l'home que va aconseguir que Sánchez recuperés la secretaria general del PSOE i  l'ideòleg de la moció de censura a Mariano Rajoy, que va catapultar a Sánchez a la presidència del govern espanyol. L'assessor nascut a Sant Sebastià, era considerat com l'home amb més pes dins de l'executiu espanyol, molts cops assenyalat com l'estrateg de totes les maniobres i pactes del govern de Sánchez.

Redondo serà substituït per Óscar López Águdea, exportaveu del partit socialista al Senat i exsecretari d'organització del PSOE. López és una persona "de partit", tal com reclamaven alts càrrecs del PSOE. Així es posa fi a quatre anys de treball colze a colze entre Pedro Sánchez i Iván Redondo.

El comiat

La fallida moció de censura dels socialistes a Múrcia, amb l'ajuda de Ciutadans, i l’estrepitosa derrota a Madrid contra la popular Isabel Díaz-Ayuso, ha precipitat el relleu de Redondo. L'ex cap del gabinet de Sánchez s'ha acomiadat dels seus col·laboradors en la Moncloa amb una carta i ha exposat els motius de la seva marxa. "A més de saber guanyar i saber perdre, també s'ha de saber parar", resum. Pedro Sánchez en la seva compareixença per anunciar l'esquema del nou Govern, arran del terratrèmol de canvis dins del seu executiu, no ha dedicat cap paraula d'agraïment o reconeixement per la feina feta a Redondo. Segons fonts de la Moncloa, Iván Redondo no mantenia una molt bona relació amb l'exvicepresidenta Carmen Calvo i l'exministre de transports i secretari d'organització del PSOE, José Luís Ábalos.

“A vegades en la política, en l'empresa com en la vida, a més de saber guanyar i saber perdre, cal fer una cosa molt més important: saber parar. Moltes gràcies per tot. Ha estat un honor. Ens tornarem a veure”. Aquestes han estat les paraules que Redondo ha escrit a mà en una fulla amb capçalera de Presidència del Govern.

Nota Redondo

Nota de comiat d'Iván Redondo. - LaVanguardia

La figura de Redondo

La seva carrera de spin doctor va començar amb el populisme del popular Xavier García Albiol a la campanya per l'alcaldia de Badalona, que va guanyar. Hi ha molt misticisme entorn de la seva figura, segons a qui es pregunti, la seva influència és total o simplement l’habitual en un assessor. Però tothom coincideix que Redondo era una figura importantíssima i amb molt pes dins de l'executiu espanyol. Va gestar el famós efecte illa i la moció de censura contra l'expresident popular Mariano Rajoy. Després de l'èxit de la campanya a Catalunya per Salvador Illa, el director del Gabinet va liderar el disseny de la campanya per la presidència de Madrid amb Ángel Gabilondo. Aquesta campanya no va sortir-li tan bé, llavors va ser quan Redondo va fer un pas enrere i des de la Moncloa va començar a assenyalar al mateix Gabilondo com el principal obstacle per aconseguir una victòria en les urnes. La derrota electoral a Madrid junt amb la moció fallida a Múrcia va ser un revés molt dur per la seva figura, fins ara quasi impecable.

EuropaPress / director gabinete presidente gobierno ivan redondo defiende indultosIván Redondo. - Europa Press

D’altra banda, cal recordar que també va ser cap del Gabinet de la Presidència de la Junta d'Extremadura, amb rang de conseller, assessorant el popular José Antonio Monago. Per tant, ha assessorat tant blaus com vermells, popular o socialistes, caracteritzant-se sempre com un professional expert en la comunicació i l'assessoria política.

Imatge principal: Carta d'acomiadament d'Iván Redondo.