Des de La Moncloa ja avançaven a primera hora del matí que seria una remodelació de govern "àmplia" i que afectaria la mateixa coordinació de l'executiu. I així ha acabat sent, fins al punt que el president espanyol Pedro Sánchez ha acabat prescindint fins i tot del seu cap de gabinet, el guru Iván Redondo, sovint l'ase dels cops per a l'oposició. El consultor polític basc l'ha acompanyat des del 2017, des que Sánchez va recuperar la secretaria general del PSOE.

Així, Iván Redondo sortirà i el seu lloc l'ocuparà Óscar López, fins ara conseller delegat de Paradores i també una persona molt propera al president del govern espanyol. De fet, va ser una de les persones del pinyol de Sánchez quan va recuperar la direcció del PSOE. Fonts del govern espanyol expliquen que la sortida de Redondo ha estat pactada.

S'ha confirmat la remodelació "àmplia" i profunda. Les baixes són importants: surten Carmen Calvo (vicepresidenta primera), José Luis Ábalos (Transports), Juan Carlos Campo (Justícia, que ha gestionat la patata calenta dels indults), Arancha González Laya (Exteriors), Pedro Duque (Ciència), José Manuel Rodríguez Uribes (Cultura i Esports) i Isabel Celaá (Educació).

Entre els noms que continuen, Fernando Grande-Marlaska a Interior, Margarita Robles a Defensa, Carolina Darias a Sanitat, María Jesús Montero a Hisenda, Reyes Maroto a Indústria, Luis Planas a Agricultura i Miquel Iceta, que canvia Política Territorial per Cultura. També hi ha un important ascens, el de la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño, que en un parell de mesos haurà passat de ser la vicepresidenta tercera a la vicepresidenta primera. Teresa Ribera també continua al capdavant de la vicepresidència de Transició Ecològica. La meitat es queda, la meitat se'n va.

Entren noms nous. Entre ells, Félix Bolaños, fins ara un dels cervells de l'ombra de La Moncloa com a secretari general de la Presidència. Ara serà el nou ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, justament una cartera que assumia Calvo. La presidenta del Senat, Pilar Llop, serà la nova ministra de Justícia en substitució de Campo. L'actual ambaixador a París, José Manuel Albares, serà el nou titular d'Exteriors. L'alcaldessa socialista de Gavà, Raquel Sánchez, serà la nova ministra de Transports; la de Gandia, Diana Morant, la de Ciència, i la de Puertollano (Castella-la Manxa), Isabel Rodríguez, la de Política Territorial i nova portaveu de l'executiu. La cartera d'Educació l'assumirà Pilar Alegria, fins ara delegada del govern espanyol a l'Aragó.

S'ha fet un dissabte de juliol, per sorpresa, però s'ha seguit el protocol habitual. En primer lloc, Pedro Sánchez ha comunicat al rei Felip VI la composició del nou executiu, com estableix la llei. Posteriorment, el mateix president espanyol donarà a conéixer públicament el nom dels nous ministres. Prendran possessió del càrrec aquest dilluns davant del monarca i dimarts ja participaran del seu primer Consell de Ministres.

Fins ara, les crisis de govern havien estat molt més acotades. La primera va ser per la sortida de Salvador Illa per fer de candidat del PSC a Catalunya, que va saldar-se amb el canvi de Carolina Darias a Sanitat i la incorporació de Miquel Iceta a Política Territorial. La segona i última va tenir lloc a l'abril, per la sortida del vicepresident Pablo Iglesias per a fer de candidat a Madrid. En aquell moment, Yolanda Díaz va assumir la vicepresidència que pertocava a Unidas Podemos i va entrar Ione Belarra com a ministra de Drets Socials.