La debacle del PSOE a les eleccions madrilenyes, amb el seu pitjor resultat històric, ja ha tingut la primera conseqüència. El secretari general del PSOE de Madrid, José Manuel Franco, ha decidit presentar la seva dimissió com a líder socialista. Ha estat després que ahir es reunís l'executiva regional, sense arribar a cap més conclusió que una "transició ordenada". Ara la pressió es trasllada cap al candidat Ángel Gabilondo, que de moment té intenció de recollir l'acta de diputat, malgrat que alguns dirigents socialistes li ensenyen la porta de sortida. Franco continuarà com a secretari d'Estat d'Esport.

La renúncia de José Manuel Franco arriba dos dies després de les eleccions del 4-M. Aquest mateix dijous ha traslladat la seva decisió a Pedro Sánchez. Simptomàticament, ahir Franco no va estar present a la reunió que va organitzar el president espanyol a La Moncloa per a analitzar els resultats. En declaracions a eldiario.es, el secretari general sortint argumenta que "algú ha d'assumir la responsabilitat per a mantenir la dignitat d'aquest partit". Amb aquesta dimissió, la federació madrilenya quedarà en mans d'una gestora fins que s'esculli un nou secretari general.

En un comunicat, el PSOE-M assenyala que es produeix després del "pèssim resultat" i que "la sortida del màxim responsable dels socialistes madrilenys també suposa que no s'utilitzi el mal resultat als comicis de la Comunitat de Madrid per atacar el partit Socialista i al Govern d'Espanya".

En canvi, almenys fins ara, el candidat Ángel Gabilondo s'ha resistit a cedir la cadira, tot i que alguns dirigents socialistes li ensenyen amablement la sortida a través de filtracions a mitjans de comunicació. Durant l'executiva regional, el president de PSM li ha demanat que s'aparti com a portaveu. S'ha acabat acordant una "transició ordenada".

Calvo: caldrà una "reflexió"

En una entrevista aquest dijous, la vicepresidenta primera Carmen Calvo ha admès que el PSOE haurà de "reflexionar" sobre els resultats del 4-M. "És difícil entendre com se'ns desploma tant electorat", ha assegurat la mà dreta de Pedro Sánchez, que no obstant això ho ha atribuït a la fatiga pandèmica. "No és el mateix votar en pandèmia que sense pandèmia, perquè altera molt l'estat d'ànim", ha apuntat en aquest sentit. No ha vist amb mals ulls el debat de política general que ha reclamat Pablo Casado, perquè "donar una volta al debat general de les coses sempre està bé". Es farà "quan correspongui". Tot i això, ha recordat com durant el primer estat d'alarma Pedro Sánchez va acudir al Congrés cada dues setmanes.