La permanent i l'executiva de Junts per Catalunya han aprovat aquest divendres al migdia per unanimitat la proposta de llistes de la candidatura 'Junts+ Puigdemont per Catalunya' per a les eleccions del 12 de maig. En aquestes s'hi incorporen figures com l'exconseller Josep Rull, que serà el número 3 per Barcelona; l'escriptora Ennatu Domingo, de número 6; l'historiador Agustí Colomines, de 9; o el també exconseller Jaume Giró, que serà el número 11. Tant la candidatura de Barcelona —que encapçala el president a l'exili, Carles Puigdemont— com les de Girona, Lleida i Tarragona presenten una renovació substancial respecte a les del 14 de febrer de 2021. A les llistes, també hi perd força el sector de Laura Borràs: noms com els d'Aurora Madaula o Ester Vallès cauen de les llistes i Francesc de Dalmases retrocedeix del 15 al 18è lloc per Barcelona.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Entre les 'baixes' que hi haurà al grup parlamentari, destaca el nom de Madaula. La qui és secretària segona de la Mesa del Parlament anava de número 10 en els darrers comicis i ara no hi concorrerà. La també vicepresidenta del partit va denunciar el grup parlamentari per assetjament per raó de gènere, poques setmanes després de denunciar al Parlament de les Dones que havia patit "violències masclistes silencioses" dins de la formació. A més d'ella, tampoc repetiran com a diputats Ramon Tremosa (ara és regidor de Trias per Barcelona i l'any 2021 va ser el cap de llista per Lleida), Judit Guàrdia o Maria Antònia Batlle, que desapareixen de la candidatura de Junts per al Parlament. Tampoc ho farà Susanna Bazán, diputada per Girona, que en aquesta ocasió anirà de suplent a la llista.

 

Els noms d'exconsellers que no van a la candidatura: Jordi Puigneró, Meritxell Budó, Damià Calvet, Gemma Geis...

Tot i que alguns d'ells ja fa temps que no són diputats perquè van renunciar-hi quan van entrar al Govern o per altres raons al llarg de la legislatura, els seus noms tampoc estan a les llistes de 'Junts+ Puigdemont per Catalunya' per a les eleccions del 12 de maig. Són els casos de Laura Borràs, condemnada a quatre anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació (encara la sentència no és ferma) pels delictes de prevaricació i falsedat documental; Elsa Artadi (va deixar la política); Jaume Alonso-Cuevillas (també va plegar com a diputat); Meritxell Budó (alcaldessa de la Garriga); Jordi Puigneró (regidor a Sant Cugat del Vallès) o Damià Calvet (regidor de Trias per Barcelona). En el cas de les llistes de Girona, tampoc hi ha Gemma Geis —que la va encapçalar el 2021 i ara és vicealcaldessa de la capital gironina— ni Marta Madrenas (actualment és diputada a Madrid). D'altra banda, entre les posicions capdavanteres tampoc hi ha Eusebi Campdepadrós ni Teresa Pallarès (van anar en llocs destacats l'any 2021), ni Cristina Casol, que va ser la número 2 per Lleida el 2021 i que va ser expulsada del grup parlamentari després de la polèmica que es va generar amb el cas de la denúncia que va presentar contra el grup de Junts al Parlament per assetjament per raó de gènere.

Més enllà d'això, hi ha parlamentaris de la darrera legislatura que, tot i anar a la llista, podrien no repetir acta. Alguns exemples són els de Quim Jubert (és el número 25 per Barcelona), Elena Fort (número 26) o Francesc Ten (número 10 per Girona). En els darrers comicis, Junts va obtenir 16 escons per Barcelona i 7 per Girona.

Retornant a la sortida d'Aurora Madaula, cal apuntar que és una de les persones més properes a Laura Borràs, la presidenta del partit, que perdrà altres suports al grup parlamentari: Ester Vallès, alcaldessa de Vilobí del Penedès i que anava com a 22, no repetirà com a diputada ni anirà a les llistes. Tampoc ho farà Pere Albó, de Moviment d'Esquerres, que fou el número 8 per Girona i també ha estat parlamentari durant la darrera legislatura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!