El només sí és sí a les demarcacions de Barcelona i Tarragona deixa 4 excarcerats i 42 penes rebaixades, entre el 7 d'octubre i el 28 de febrer. Així ho ha comunicat aquest dimarts el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, que en una roda de premsa a la capital del Tarragonès ha desgranat les dades. Així, ha concretat que la llei ha suposat la revisió de 62 casos, 35 rebaixes de pena i 3 excarceracions a l'Audiència de Barcelona. En el cas de Tarragona, s'han revisat una dotzena de procediments — dels quals s'han rebaixat set penes i s'ha deixat en llibertat un condemnat. El magistrat també ha assenyalat que s'ha aplicat la nova norma en cinc recursos a la secció d'apel·lació penal del TSJC, amb efectes de rebaixa de pena.

Va ser aquest dilluns quan fonts jurídiques van confirmar a Europa Press que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) xifra en 646 les rebaixes a condemnats per delictes sexuals i en 65 les excarceracions pel només sí és sí. Es tracta d'un càlcul provisional elaborat per l'òrgan de govern dels jutges a partir de dades facilitades pel Tribunal Suprem, els tribunals superiors de justícia autonòmics i les audiències provincials. Segons ha pogut saber Efe, les audiències provincials han reduït 599 condemnes, els tribunals superiors 37 i el Suprem 10.

La resposta d'Irene Montero

Davant d'aquestes dades, Irene Montero ha insistit aquest dimarts que les rebaixes de condemnes a agressors sexuals són una minoria entre les sentències revisades. Alhora, ha reconegut que cal una "resposta unitària" del govern espanyol per reformar la llei del només sí és sí. La ministra d'Igualtat ha garantit que treballarà "fins a l'últim segon" per assolir una reforma consensuada abans que el ple del Congrés dels Diputats debati en una setmana la proposició de llei registrada en solitari pel PSOE. "L'acord és possible. (...) Sense donar-li oportunitat a la dreta i a l'extrema dreta de sumar els seus vots per tornar al Codi Penal anterior", ha dit.

D'altra banda, Barrientos s'ha mostrat preocupat per l'impacte "important" que té la vaga de lletrats. Concretament, ha parlat d'una "influència molt notable" en l'activitat dels jutjats i ha explicat que una de les queixes és la suspensió de judicis — especialment sense avís previ. "Al professional i ciutadà els molesta molt que els convoquis i que quan arribin al judici, pel qual han esperat un o dos anys, no se celebri", ha comentat. Tot i això, no ha concretat l'afectació i ha apuntat que caldrà dissenyar un pla d'actuació per recuperar l'activitat perduda durant aquest mes de vaga.

 

Imatge principal: el president del TSJC, Jesús María Barrientos, i el president de l'Audiència Provincial de Tarragona, Joan Perarnau, en la roda de premsa feta després de reunir-se amb professionals de l'Administració de Justícia / ACN