La guerra oberta entre Unidas Podemos i el PSOE per la llei del només sí és sí es manté, però la voluntat sembla és arribar al 8-M havent fet les paus. Enmig de retrets creuats, aquest divendres la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha instat Pedro Sánchez a seure per dialogar en una taula per negociar la reforma de la controvertida norma, que ha acabat amb la rebaixa de penes de centenars de violadors i agressors sexuals. El mateix dia que el CIS apunta a un descens d’Unidas Podemos, mentre que el seu soci de govern supera la crisi ampliant distància respecte al PP, Montero ha demanat a Sánchez que s’assegui a parlar per consensuar una solució.

Montero, que ha mantingut una postura inflexible pel que fa als fonaments de la llei, ha dit aquest divendres que caldria que Unidas Podemos i el PSOE tinguessin una reunió per aconseguir “una solució aviat”. Al mateix temps, la ministra ha reclamat que aquest diàleg entre les dues formacions hauria de conduir a “una resposta unitària com a govern” a la reforma de la Llei del “només sí és sí”.

“Vull que ens reunim, que ens asseiem i tinguem aviat una solució, una resposta unitària com a govern a aquesta preocupació de les víctimes i de la societat”, ha assegurat Montero dirigint-se a periodistes en el marc de la II Conferència Europea per la Pau. La ministra sosté que ja han demanat al PSOE asseure’s a “negociar” la reforma de la norma i ha qualificat de “bastant incomprensible” que el PSOE “no vulgui asseure’s”. “Jo no m’aixecaré de la taula, vull un acord abans que es produeixi aquest debat al ple del Congrés”, ha afirmat. El ple del Congrés té previst fer aquest debat el proper set de març.

Montero vol que s'arribi a un acord abans del 7 de març

Montero ha defensat que s’ha d’arribar a un acord “tant al govern com amb la majoria feminista del Congrés per donar aquesta resposta a les víctimes, a la societat, per les rebaixes de penes”. “S’ha de donar una resposta, però no pot ser que sigui tornar al Codi Penal de ‘La Manada’, ha de ser una resposta unitària com a govern i també amb la majoria feminista del Congrés que deixi el consentiment en el centre”, ha advertit en referència a la reforma proposada pel PSOE.

Els socialistes acusen Unidas Podemos de fer soroll i no aportar propostes per acabar amb el problema. Això ho contradiu Montero, assegurant que han enviat “moltes propostes” per a reformar la norma. Ara bé, la ministra ha admès que la proposta que vol fer pública “és la proposta d’acord, la proposta de resposta unitària tant del govern com de la majoria feminista del Congrés dels Diputats”.

Irene Montero té per objectiu “convèncer el PSOE que tornar al Codi Penal anterior de la violència o la intimidació de la mà del PP i Vox no és una resposta, no és una solució. Tenim molt marge per a l’acord mentre el consentiment es mantingui en el centre del Codi Penal”, ha conclòs la ministra.