L’aixeta no fa res més que rajar. Els beneficiats de rebaixes de les seves penes per agressió sexual a causa de l’entrada en vigor de la llei del ‘només sí és sí’ ja sobrepassen el mig miler, des d’aquest dijous. Concretament, són ja 507 les persones que s’han beneficiat de la llei estrella del Ministeri d’Igualtat per reduir les seves condemnes. D’aquests, 42 ja han pogut, fins i tot, sortir en llibertat. La xifra s’ha actualitzat després que s’hagin notificat aquest dijous 44 noves rebaixes a Castella i Lleó, Galícia i Madrid.

Per contextualitzar el ritme amb el qual es rebaixen les penes a agressors sexuals, cal tenir en compte que la setmana passada la xifra arribava a uns 400 beneficiats. D’altra banda, el Consell General del Poder Judicial ha acordat sol·licitar als Tribunals Superiors de Justícia i a les audiències provincials les resolucions dictades en relació amb l’aplicació de l’anomenada formalment Llei Orgànica de Garantia Integral de Llibertat Sexual. Ara per ara consta que s’han revisat almenys 112 penes a Andalusia, 73 a Madrid, 55 al País Valencià, 53 al País Basc, 45 a Galícia, 39 a Balears, 32 a Castella i Lleó, 20 a Castella-la Manxa, 16 a Astúries, 14 a Canàries, 13 a Catalunya, 8 a Extremadura, 7 a Cantàbria, 4 a Navarra, 2 a Múrcia, 2 a La Rioja i 2 a l’Aragó.

S’ha arribat a la xifra del mig miler la mateixa setmana que el PSOE no ha pogut més i ha registrat al Congrés dels Diputats en solitari una proposició per reformar la llei. Es tracta d’una iniciativa que ha originat un nou enrenou al Consell de Ministres, perquè el Ministeri d’Igualtat no vol modificar la llei. Davant la insistència del PSOE de modificar el text, el Ministeri d’Irene Montero ha accedit a retocar-lo, però no de la manera que pretenen els socialistes: incloent la violència i la intimidació.

Ara mateix el gran punt de discrepància entre ambdues parts rau en el lloc on es col·loca la violència i la intimidació en el Codi Penal. Com que l’obsessió de Podemos i del Ministeri d’Igualtat és que el consentiment es mantingui ben intacte en el cor de la llei, demanen que la violència i la intimidació es col·loquin en la reforma com a agreujants d’una agressió sexual. El PSOE no ho veu de la mateixa manera; i és per això que en la proposició que ha registrat al Congrés ho ha plantejat com un subtipus dins del Codi Penal. És a dir, que sigui en ell mateix una forma d’agredir sexualment.

La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha insistit diverses vegades en els darrers dies que la proposta d’Igualtat de situar la violència i la intimidació com a agreujants dispara les penes. El president d’Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat aquesta setmana que això no és així; i que les penes es dispararien si s’agafés com a base el text que ja han presentat els socialistes.