Més suspensions. La vaga indefinida dels Lletrats de l’Administració de Justícia, que va començar el 24 de gener, ja acumula més de 4.000 actuacions suspeses en els jutjats catalans.  La setmana passada, del 6 al  10 de febrer, es van registrar 2.001 actuacions suspeses, segons ha informat aquest dijous el gabinet de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquestes xifres se sumen a les 2.259 actuacions ajornades que es van registrar en la setmana del 30 de gener al 3 de febrer, segons el TSJC. La xifra de vistes, judicis i actuacions suspeses serà major perquè encara no s’han comptabilitzat les d'aquesta setmana, la quarta de la vaga dels antics secretaris judicials, que reclamen les millores salarials que asseguren que els va prometre el Ministeri de Justícia. Precisament, el ministeri, que dirigeix Pilar Llop, es reunia aquest dijous a la tarda amb representants del comitè de vaga.

Les tres associacions convocants de la protesta -la Unió Progressista de Lletrats de l’Administració de Justícia (UPSJ), el Colegio Nacional de Letrados de la Administración de Justícia (CNLAJ), i l'Associació Independent de Lletrats de l'Administració de Justícia (AINLAJ)- han estat força crítiques davant l’actitud del Ministeri de Justícia per no escoltar-los, tot i els efectes negatius d'aquesta aturada en uns jutjats col·lapsats de forma endèmica. Precisament, el Consell de l’Advocacia Catalana va demanar la setmana passada que les parts arribessin aviat a un acord per evitar més danys a la ciutadania, i especialment als col·lectius vulnerables.

El judici a l’exalcaldessa de Figueres per l’1-O

 Per demarcacions, als jutjats de Barcelona és on s’han suspès més actuacions, amb un total de 1.702, durant la setmana passada, segons les dades recollides pel TSJC. Pel que fa a jurisdiccions, la civil té més suspensions, 1.213, seguida per la penal (431), la social (36), i la contenciosa administrativa (22). Als jutjats de Girona consten 2 suspensions civils. A més, aquest dimecres s’ha suspès el judici previst contra l’exalcaldessa de Figueres, Marta Felip, per desobediència al Tribunal Constitucional per l’1-O, prevista en el penal 2 de Figueres.  Dels jutjats de Tarragona es precisa que s’han suspès 297 actuacions: 181 de la jurisdicció penal, 99 en la civil i 17 en la social. Dels jutjats de Lleida no s’ha facilitat dades de la seva afectació.

Més de 560 milions pendents

En l'àmbit estatal, el comitè de vaga dels lletrats de l’Administració de Justícia ha precisat que aquesta setmana el seguiment de la protesta “ha augmentat fins al 80%” i que a l’Estat espanyol estima que s’han suspès uns 152.000 judicis i vistes. En concret, a Madrid, 20.000 actuacions i que en el Tribunal Suprem, la majoria de lletrats judicials fa vaga, i que el registre general està tancat. A més, sosté que hi ha més de 560 milions d’euros pendents d’entregar a causa de la vaga. I ha assegurat que “està en mans del Ministeri de Justícia que aquest divendres l’activitat als jutjats “es normalitzi”.