La societat civil es prepara per al 5è aniversari del referèndum d'independència. En un missatge que circula per les xarxes socials, membres i representants del Consell de la República i entitats com l'Assemblea, han fet una crida a la participació per als actes d'aquest dissabte u d'octubre. Més concretament, personalitats com el conseller Lluís Puig, l'eurodiputat Toni Comín, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, el cantautor Lluís Llach, o el president a l'exili Carles Puigdemont, han animat a acudir a la convocatòria per reivindicar i "defensar" "l'acte de desobediència civil més important des de la Guerra Civil", ha defensat Forcadell en el vídeo. La manifestació està convocada a l'Arc de Triomf de Barcelona a partir de les 17 h de la tarda d'aquest dissabte.

"Defensem l'1-O, guanyem la independència!"

En el vídeo de la campanya "Defensem l'1-O, guanyem la independència", l'expresidenta Forcadell anima a la participació de la concentració per reivindicar el referèndum, que diu que va ser "probablement, l'acte de sobirania més important des de 1714. Us esperem a tots i a totes dissabte" ha emfatitzat. Per la seva banda, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, apareix en el missatge i afegeix que "per reivindicar l'1 d'octubre, per defensar la sobirania del poble català, per aconseguir la independència", espera una gran assistència a l'Arc de Triomf. En el vídeo de la campanya, també hi veiem el conseller Lluís Puig, o la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca, que reafirma que la independència és "l'única solució econòmica viable per a Catalunya". A més a més, el cantautor català Lluís Llach se suma a la crida a la participació, i el president d'Òmnium, Xavier Antich, recorda que a causa del referèndum de fa cinc anys "aquest país va fer tremolar tot un Estat". 

Missatge des de l'exili

També arriben les crides a formar part de la manifestació d'aquest dissabte des de l'exili. L'exconseller i eurodiputat Toni Comín afirma que l'1 d'octubre "vam guanyar", i que "aquella victòria només pertany als ciutadans i ciutadanes de Catalunya" que, per tant, tenen a les seves mans el poder del mandat del referèndum. Per últim, el president a l'exili i eurodiputat, Carles Puigdemont, ha encoratjat a la participació, i ha assegurat que "és molt important que hi sigueu". "Nosaltres hi serem", ha assegurat, per després afegir que encara que sigui des de l'exili, seguiran la jornada "connectats" amb les persones a l'Arc de Triomf. Un dia que ha descrit com una data "d'honor, de record, però sobretot, sobretot, d'aposta per al futur".