La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, afirma que "Esquerra prefereix negociar per lliure amb el partit socialista", en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya. Una informació que també ha subratllat, a TVE, l'exconsellera de la Presidència Meritxell Budó, advertint a ERC que la xifra de diputats que té cadascú al Congrés "no és una excusa" per no fer front comú de cara a les negociacions dels pressupostos estatals

Així doncs, a les portes d'uns nous pressupostos, els darrers abans d'anar a eleccions generals el 2023, on ja podria guanya el PP amb el suport de Vox, la idea que volen marcar des de Junts és "reforçar el 52% del vot independentista" que es va donar en els darrers comicis al Parlament. Adoptar l'estratègia que segons Nogueras vol liderar ERC no va d'acord amb "el temps actual, que ens diu que no ha donat cap resultat positiu per a Catalunya". I tira d'hemeroteca per demanar unitat des d'aquí: "Parlar de pujolisme o peix al cove quan una majoria demana un estat independent, no toca. Això suposa estar en un marc mental autonomista".

A més, Nogueras reitera que l'objectiu és la independència, però que també és necessari definir el famós "mentrestant" fins que no s'assoleix aquesta: "El mentrestant durarà tant com nosaltres vulguem. El PSOE està més còmode en aquest mentrestant dilatat". A més, demana més exigència als republicans: "De cada 100€ pressupostats per a Catalunya, només n'arriben 66€. No s'han complert els acords entre ERC i PSOE". 

Si mirem cap a la taula de diàleg, Nogueras posa l'interrogant amb si també "hi havia un acord entre ERC i PSOE" en paral·lel al que ells van tancar. "No ho sé", ha sentenciat. I posa a primera fila la prioritat d'analitzar els pressupostos mentre assegura que des de Junts "mai s'han aixecat de la taula o el diàleg" sinó que "no" els hi han volgut. I conclou que el millor és "anar en bloc" amb Esquerra.

Però, què diuen, aquests? Si ens remetem a les darreres declaracions del mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, mai ha tancat la porta. En plena sessió de control al president, Aragonès va assenyalar la setmana passada: "Endavant, tinguin propostes concretes", va respondre acceptant fer front comú quan l'any passat no va ser possible i llavors els republicans van pactar amb el PSOE, fet criticat per la formació de Carles Puigdemont. En aquesta sessió, el president de Junts al Parlament, Albert Batet, va reivindicar que s'han de fer valdre a la negociació, però que són "una palanca de pressió" que no s'ha de desaprofitar.

Nogueras tanca files i no renuncia a l'esperit combatiu: "No demanarem perdó per negociar desacomplexadament i per defensar allò que ens pertoca. Plegar-nos al PSOE i a les seves condicions no és ser útil per a Catalunya". Budó, aquest matí, també s'hi ha sumat: "Hem d'anar a la una, donar una força política diferent. És igual que siguin 13 diputats i nosaltres 4, o al revés. El front comú és la suma".

Fotografia de portada: darrera reunió de Míriam Nogueras amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños