La guerra entre les formacions independentistes s’ha traslladat aquest dimarts a Madrid, al Congrés dels Diputats. Davant del desacord entre els partits per resoldre la investidura, els retrets han volat d’una banda a l’altra. En aquest context, la portaveu de Junts a la capital espanyola, Míriam Nogueras, ha instat ERC a aclarir si “la independència forma part del seu full de ruta” o, per contra, prefereixen “pactar les engrunes amb La Moncloa”. Nogueras ha reiterat que no han estat ells els qui s’han aixecat de la negociació i que continuen “asseguts a la taula” i disposats a acordar el govern de coalició independentista “fins a l’últim segon”.

Després del terrabastall dels últims dies, en roda de premsa des del Congrés, Míriam Nogueras ha assegurat que estaven “a pocs dies de l’acord” i els ha reclamat als republicans el “motiu real” per paralitzar les negociacions amb ells. Els ha demanat que “siguin sincers i deixin de posar excuses”. En aquest sentit, ha avisat que seria “una estafa històrica als votants i al país” que no hi hagués un govern independentista a Catalunya. Ha apostat per un “govern fort, independentista i estable”, que no es pot fer en solitari de la mà dels comuns o els independentistes.

Està en mans d’ERC si pactar amb La Moncloa per unes engrunes val més la pena que tot el que hem construït”, ha interpel·lat la portaveu de Junts al Congrés. Nogueras s’ha aferrat a unes declaracions de Jaume Asens, que ha assegurat que la independència no és una “prioritat immediata” d’ERC. En aquest sentit, ha reblat: “Després de reunir-se ahir amb els comuns, avui els comuns ens anuncien que la independència no és al full de ruta d’ERC. Ens agradaria que ho desmentís. Si no, no sé què hem estat fent aquests mesos”.

“El futur president de Catalunya ha de decidir si vol un govern fort, independentista i estable, amb Junts, o si decideix tirar milles sols amb els comuns i els socialistes i renunciar a la independència i al mandat de l’1-O”, ha conclòs Míriam Nogueras, que ha defensat que a tot arreu “els governs de coalició es donen el temps que necessiten”. Estaran “asseguts fins a l’últim segon per negociar”.

Les paraules d'Asens

Quan només falten 15 dies per investir un president, ERC negocia amb els Comuns davant les dificultats d'entesa amb Junts. El president d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat aquest dimarts que l'acord d'investidura amb ERC és "a prop" i es podria tancar "perfectament" aquesta setmana. Al seu entendre, cal prioritzar els punts compartits entre ambdues formacions i no s'ha mostrat gens preocupat per la principal diferència que els separa: la independència. En aquest sentit, Asens ha opinat que per a ERC la independència no és una "prioritat immediata" i que "no és al full de ruta d'aquesta legislatura".