1.  Les dues propostes de Rajoy

Encara no ha començat la campanya però alguns candidats ja treuen a la llum les seves promeses electorals. Rajoy aquest matí n’ha concretat dues: baixar dos punts l’IRPF, a un tipus marginal mínim del 17% (ara és del 19%) i un tipus màxim del 43%, i un xec per a famílies amb persones discapacitades. El president ha mostrat el seu rebuig a les “velles receptes avorrides i ràncies dels socialistes”. “Espanya no està per experiments”, ha reblat.

2. Tres detinguts per captar gihadistes

Les operacions antigihadistes segueixen entre els temes més prioritaris per a la policia. La Guàrdia Civil ha detingut dos homes a Barcelona i una dona a Granollers la matinada d’aquest dissabte. Els tres estan acusats de captar i enviar militants per a l’organització terrorista Estat Islàmic (Daeix). La captació s’exercia a través de xarxes socials i webs. La Guàrdia Civil interroga altres quatre persones relacionades amb l’operació.

3. Mas vol un “moviment” de la CUP

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha assegurat avui que per arribar a “un acord entre desiguals tothom s’ha de moure”. Mas ha argumentat que mentre no es produeixi un acord “l’adversari ens veurà més febles i ens vol passar per sobre”.

Demà, tot el món polític del país estarà pendent de l’assemblea que celebra la CUP per debatre els criteris sobre la investidura del nou president català. Les claus per entendre'n tots els detalls són aquí:

4. Torna el 'No a la guerra'

La consigna que més es va sentir l’any 2003 a Espanya ha tornat a ressonar avui als carrers. Els impulsors del manifest “No en nuestro nombre”, els anomenats alcaldes del canvi –amb Ada Colau i Manuela Carmena entre ells–, han convocat concentracions a diferents ciutats de tota Espanya.

A Madrid, hi han assistit més de 5.000 persones, segons l’organització, i a Barcelona 3.000, segons la Guàrdia Urbana, per rebutjar els bombardejos a Síria i qualsevol hipòtesi d'intervenció militar d'Espanya.

https://twitter.com/manelmarquez/status/670656039587590144

5. El PSC carrega les culpes del FLA a Mas

"El Govern d'Artur Mas és responsable que aquesta llei existeixi" ha assenyalat Chacón, referint-se a la Llei d'Estabilitat Pressupostària, que contempla les condicions del FLA. La candidata socialista ha posat èmfasi en el fet que aquesta normativa és la que "permet la intervenció del Govern central a les finances de Catalunya" i que el PSC no la va votar, "advertint que això podria passar". Chacón ha titllat de simples "picabaralles" els enfrontaments d’aquesta setmana entre el govern català en funcions i l’executiu espanyol sobre la transferència del fons autonòmic.

6. L’"últim programa" d’ERC

Esquerra ha presentat avui el que, segons diuen, serà “l'últim programa electoral per a unes eleccions espanyoles” perquè “ja som República”. Gabriel Rufián, candidat del partit al Congrés, ha assegurat que ERC es presenta al 20D per defensar la independència, però no per negociar-la, ja que al Congrés no hi ha res a negociar pel que fa a un Estat català.

7. Revolució dels somriures "trencats"

El cap de llista de Democràcia i Llibertat a les generals, Francesc Homs, avui ha tret la seva banda més sensible i ha lamentat que la CUP "ens ha trencat una mica el somriure a l'independentisme" amb la campanya del "vagi-se'n, senyor Mas". Homs ha aprofitat també per demanar per enèssima vegada als cupaires que per "raons d'Estat" facin "pinya" i facilitin la investidura d'Artur Mas davant les "envestides" de l'Estat.

8. Adéu a Mendiluce

L’eurodiputat pel PSOE el 1994 i 1999 ha mort avui a Barcelona a l'edat de 64 anys a causa d'una malaltia degenerativa òssia. Mendiluce, que també va ser escriptor i articulista, es va incorporar el 1980 a l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). També va treballar en els Balcans, des d'on va denunciar els crims durant la guerra de desintegració de l'antiga Iugoslàvia.

635843098217622400w

9. El Gran Recapte arriba a tots els racons de Catalunya

La recollida solidària de menjar 'Gran Recapte' del Banc dels Aliments de Catalunya ha arrencat avui amb l'objectiu d'aconseguir 5.000 tones d'aliments bàsics, prop de 350 tones més que el 2014, per ajudar en la urgència alimentària de més de 250.000 persones. Voluntaris, escoles i associacions de tot Catalunya han treballat per ajudar a assolir l'objectiu solidari.

https://twitter.com/forndanells/status/670266568425807872

https://twitter.com/marta_mestre/status/670199576448671744

https://twitter.com/GranRecapte/status/670558483985653760