Diumenge Manresa tornarà a  ser el "cor de Catalunya". Gràcies a la CUP. De fet, aquesta definició de la capital del Bages és utilitzada per allò que els cupaires en diuen "tietisme", nom genèric per referir-se a la biosfera convergent i que mostra, diguem-ho tot, la seva relació fraternal, que en un país tan petit com aquest és inevitable.

Diumenge, el món polític del país estarà amb l'ai al cor per viure com el dia del Senyor més de 1.600 cupaires fan una missa llibertària concelebrada per meditar sobre la Mare de Déu del Procés. Dos mesos després de les eleccions, el cosmos cupaire es troba en una jornada de debat al Pavelló Nou Congost de Manresa, la pista de bàsquet que acredita amb suor i llàgrimes que a Catalunya hi ha vida en l'esport professional més enllà del Barça i de l'Àrea metropolitana.

Mas sí, Mas no

Diumenge serà llarg. Els sectors, corrents, famílies, diputats, exdiputats, secretariats, consellers polítics amics, coneguts i saludats es trobaran per escoltar-se, debatre, parar l'orella i, si és el cas, decidir. Diuen els seus responsables que serà una jornada de debat per "valorar l'estratègia de la comissió negociadora amb Junts pel Sí i estudiar el camí a seguir". Ras i curt, si investeixen Mas o no i si ho fan en quines condicions i quan (abans de les eleccions espanyoles o després).

A diumenge s'hi arriba després de dies de converses, declaracions, contradeclaracions i de tres dies de reunions en les 13 territorials que deixen un panorama de debat viu, intens i contundent a les files de l'esquerra independentista anticapitalista. La CUP farà teràpia de grup per decidir si d'una manera o altra entomen una responsabilitat, decideixen fer-se grans de cop o esperar uns quants anys més picant pedra en la "coherència" i en la trinxera municipal.

Horari i programa

Diumenge arrencarà amb un informe de la comissió negociadora, seguida d'una valoració de cadascun dels diputats i dels membres del Secretariat Nacional, l'òrgan polític que fa de pont entre el consell polític, vinculat directament a les territorials, i el grup parlamentari de la CUP-CC. El matí acabarà amb una intervenció de cadascuna de les territorials presents.

Diumenge, després de la pausa per dinar, l'organització celebrarà un "macrodebat" obert a tots els assistents. La jornada es tancarà a dos quarts de set de la tarda amb uns "parlaments de cloenda oberts als mitjans de comunicació que resumiran i recolliran l'esperit del debat". Tot molt pautat per mantenir la tensió política que tant agrada al públic català.

Sense votació

"Diumenge no se celebrarà cap votació d'escenaris", asseguren des de la CUP Crida Constituent. "El debat és consultiu i busca cohesionar les bases", apunta la convocatòria. És a dir, teràpia de grup per "reforçar el suport d'aquestes a la comissió negociadora en un moment que la tensió política i mediàtica sobre l'organització està dificultant la presa de decisions de baix a dalt de la CUP-CC".

Diumenge, segons alerta la mateixa organització, "les decisions preses al debat no tenen caràcter definitiu" i que quan s'arribi a un acord ja el portaran a l'assemblea. La missa serà llarga, com un dia sense pa o tan llarga com ho estan essent totes les etapes del procés.