L’expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, va negar davant del Tribunal Suprem que l’entitat tingués cap relació directa en l’ordenació del referèndum. “Ni els alcaldes ni l’AMI hem participat en l’organització de l’1 d’octubre”, va sentenciar davant el magistrat Pablo Llarena

Durant l’interrogatori, també explica que el correu electrònic que l’entitat va enviar als ajuntaments la nit de l’aprovació de la llei del referèndum “només” convidava els alcaldes a signar un decret de suport a l’1-O i insisteix que aquests tipus de documents “no tenen efecte jurídic”, segons recull la declaració que Lloveras va fer com a investigada el passat 20 de febrer, a la qual ha tingut accés l’ACN.

Mesos després d’aquesta declaració al Suprem, Llarena va arxivar la investigació contra Lloveras. La seva relació amb l’organització del referèndum, però, la investiga ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, arran d’una querella de la Fiscalia. El ministeri públic acusa els presidents de l’AMI i l’ACM d’un presumpte delicte de desobediència per haver enviat als alcaldes el correu amb què se’ls proposava el decret per donar suport a l’1-O. Lloveras i  Miquel Buch, ara conseller d'Interior,  hauran de declarar el 6 de novembre.

Al llarg de gairebé una hora i mitja de declaració, Lloveras va relatar que l’AMI va adoptar un paper distant en l’organització de l’1-O i nega que hagués participat a les reunions per definir l’estratègia independentista. En aquest sentit, qüestiona la seva aparició al sumari en relació a converses mantingudes amb Josep Maria Jové, remarcant que no va parlar amb ell sobre la cessió de cap espai.

La carta

Segons l’àudio, Lloveras remarca reiteradament davant el magistrat instructor que ni els alcaldes ni ella mateixa van participar “de cap manera” en la gestió del referèndum, i senyala diverses vegades que l’organització de la consulta “la va assumir totalment el govern de la Generalitat”. L’expresidenta de l’AMI detalla el contingut de la carta que ella i Miquel Buch –president de l’ACM- van enviar als alcaldes poc després de l’aprovació de la llei del referèndum, i assegura que el document no comporta cap implicació en l’organització de la consulta.

Lloveras lamenta que “hi ha una confusió important” sobre aquest correu electrònic i relata que el document incloïa una proposta de decret d’alcaldia per a què els ajuntaments donessin suport a l’1-O i també hi havia un segon punt on demanaven als alcaldes que contestessin el requeriment de la Generalitat sobre la disponibilitat dels col·legis electorals. Lloveras insisteix que els decrets són “una manifestació política” mentre subratlla que “no sap res” de les respostes dels alcaldes relacionades amb la cessió d’espais per celebrar la consulta.

Per aquest motiu, demana “apartar l’AMI de qualsevol idea de conspiració”. “Se li ha donat a l’AMI un paper que no li correspon”, afegeix, assegurant que l’entitat es limita a expressar les “sensibilitats” dels ajuntaments que s’han associat a través d’un acord majoritari del ple. “A l’AMI som una entitat municipalista més semblant a l’Associació Catalana de Municipis que no pas a l’ANC o a Òmnium”, apunta, insistint que l’associació que presidia “no té capacitat de mobilització”.