Collserola afronta dies excepcionals. El parc natural continua blindat després de la detecció de casos de pesta porcina africana en porcs senglars, un brot que ha activat un dispositiu sense precedents i ha obligat a la mobilització de centenars d'efectius d'àmbit autonòmics i estatal." Estem en alerta sanitària, el país s'hi juga molt. El ser o no ser els pròxims anys", avisa el conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig.
Tot i que la malaltia no afecta els humans, la seva alta mortalitat en senglars i el risc per al sector porcí han obligat a mesures dràstiques. Els accessos principals estan controlats des de fa dies per Agents Rurals, Mossos i voluntaris de Protecció Civil. Diversos camins han quedat tancats i les activitats de lleure, com les curses, ciclisme, passejades amb gossos deslligats o recollida de bolets, estan temporalment prohibides. “La prioritat és frenar l’expansió del virus i protegir tant la fauna salvatge com el sector porcí”, remarquen des del Departament d’Acció Climàtica.
Un dispositiu de més de 400 efectius i un rastreig pam a pam
La magnitud del dispositiu és notable, ja que més de 400 professionals treballen aquesta setmana al parc, incloent-hi Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, policies locals, la Guardia Urbana i efectius de l'UME, que hi han incorporat 117 agents i 25 vehicles. El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha destacat que és “molt important” la feina d’aquests dies perquè “està en joc l’impacte econòmic, social, territorial i reputacional”.
La #UME continúa reforzando el despliegue con 117 militares para cumplir las misiones coordinadas con @gencat en la lucha contra el brote de peste porcina africana. pic.twitter.com/lMxeWAXtHu
— UME (@UMEgob) December 1, 2025
El terreny de Collserola s’ha dividit en quadrícules de 300 metres i cada equip les revisa “pam a pam”, tal com ha explicat Lluís Pallarès, cap de l’Àrea de Grups Especials d’Agents Rurals. A més de patrulles nocturnes, s’utilitzen drons i trampes de captura massiva per evitar que els senglars surtin del perímetre afectat de 20 quilòmetres. “La prioritat número 1 és que cap porc senglar entri en el circuit de l’alimentació de les granges”, ha remarcat Pallarès. Fins ara s’han trobat uns 40 senglars morts, amb dos positius confirmats i vuit casos sospitosos en anàlisi. Les 39 granges de la zona, però, continuen donant negatiu.
Un origen “molt probable”: un embotit contaminat
La principal hipòtesi sobre l'origen del brot de pesta porcina africana en porcs senglars del Parc Natural de Collserola és que hagin entrat en contacte amb menjar contaminat. En concret, un entrepà d'embotit amb presència del virus que s'hagi deixat en algunes escombraries en les quals els animals hagin furgat. Així ho ha apuntat aquest dilluns el conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, que considera que és "molt probable" que aquest sigui l'origen de la infecció, si bé encara no se sap ben bé d'on ve i per què ha reaparegut després de 30 anys sense el virus a Catalunya. La malaltia és molt contagiosa i, encara que no afecta la salut de les persones, sí que la poden transmetre s'hi entra en contacte.
Restriccions que alguns ciutadans encara incompleixen
Malgrat els controls, aquest diumenge molta gent va accedir igualment al parc. Diversos voluntaris admeten que “no donen l’abast” per cobrir tots els accessos. Alguns visitants asseguraven desconèixer les restriccions; d’altres, directament les incomplien. “No estem aquí per posar multes, sinó per informar i dir que estem en alerta sanitària”, ha recordat Ordeig. El 112 va rebre ahir 125 trucades relacionades amb senglars morts o simptomàtics, i des de dissabte ja en sumen 384.
Instal·len cintes a la serra de Collserola per restringir l'accés a les zones infectades per la pesta porcina africana.
— 3CatInfo (@3CatInfo) November 29, 2025
Hi ha persones que desconeixen les restriccions i altres que se les salten https://t.co/g5RNr98jCO pic.twitter.com/GREixe3uYr
L’impacte econòmic: exportacions en risc
El brot ha comportat el tancament temporal de les exportacions porcines a països de fora de la UE, un sector que només a Catalunya representa uns 1.000 milions d’euros anuals. El conseller i el ministre Luis Planas han demanat “tranquil·litat” pel que fa al consum de carn i productes derivats i treballen perquè la regionalització del brot permeti reobrir mercats tan aviat com sigui possible. “Quan tanca un mercat, algú l’ocupa; ens hem de moure molt ràpid”, ha remarcat Ordeig. I ha conclòs afirmant que l'objectiu és “que duri el mínim possible per recuperar les exportacions” amb més d'un centenar de països.