La neteja de la pintura vermella llançada diumenge passat sobre el Palau de la Generalitat costarà, com a mínim, 10.000 euros. Fonts de Presidència han explicat a l'ACN aquest dimarts que les pintades quedaran esborrades a nivell superficial en aproximadament una setmana.

Amb tot, quedaran restes imperceptibles de lluny que allargaran el temps de restauració i podrien augmentar-ne el cost. Els restauradors analitzaran com treure-les quan el gruix de la pintura estigui netejada, i podrien recórrer a apòsits o tècniques de sorrejat. Segons Presidència, el fet que la façana estigui composta per pedra "molt porosa" de Montjuïc dificulta els treballs.

El personal especialitzat i la grua elevadora de dos a dotze metres que ja està treballant sobre la façana també incrementaran el cost. El marbre de l'escultura eqüestre de Sant Jordi també ha quedat esquitxat, així com les columnes de la façana, fetes de granet i més fàcils de netejar.

El fet que el Palau de la Generalitat sigui un Bé Cultural d'Interès Nacional des del 1931 comporta que la restauració s'hagi de fer amb més cura que un edifici ordinari. La inacció dels Mossos va generar moltes protestes i crítiques a les xarxes, on els usuaris ho contrastaven amb les actuacions de la Brimo en les protestes independentistes.

Arran d'aquest cas, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va anunciar aquest dilluns que "durant les 24 hores del dia, els set dies de la setmana el Palau estarà protegit" per una furgoneta de l'Àrea de Recursos Operatius (Arro).

Contra les restriccions

Les pintades es van produir el passat diumenge 8 de novembre, quan un grup de treballadors d'un restaurant va llançar pintura vermella contra la façana com a protesta contra les restriccions del Govern que afecten des de fa setmanes el sector de l'hostaleria i la restauració.

Els Mossos d'Esquadra van anunciar, via Twitter, que havien denunciat penalment quatre persones per aquests llançaments de pintura. Per la seva banda, el Gremi de Restauració de Barcelona va condemnar el llançament "vandàlic" de pintura contra el Palau i es va desmarcar de l'acció.

El risc de contagi baixa

Aquest dilluns el Departament de Salut ha informat que es manté la tendència a la baixa tant del risc de contagi, que se situa en 0,90, com del risc de rebrot, que està ja en 633. Tanmateix, els nous casos declarats avui són 3.022 i les defuncions pugen fins a 109.