Les darreres mesures aprovades pel Govern per fer front a la pandèmia del coronavirus afecten diversos sectors com poden ser la restauració, els gimnasos i el món de la cultura. De tots aquests, els que fa més temps que veuen afectats els seus negocis són els propietaris i treballadors dels bars i restaurants, que van tancar el passat 15 d'octubre a les 12 de la nit.

Aquest diumenge al matí la plaça Sant Jaume s'ha despertat plena de pintura vermella, el mateix ha passat amb la façana de la Generalitat de Catalunya.

Generalitat pintura restauració 2

Generalitat pintura restauració 3

Així ha quedat la façana de la Generalitat després de la protesta / Robert Southon

Segons ha confirmat la Guàrdia Urbana a El Nacional.cat, es tracta d'una protesta del sector de l'hosteleria i la restauració que està veient com les noves mesures anticovid afecten molt greument als seus negocis. 

La pintura ha tacat l'entrada del Palau de la Generalitat, la façana i la plaça Sant Jaume. Poc després els serveis de neteja s'han desplaçat fins a la zona i han començat a treballar per esborrar la pintura. 

Generalitat pintura restauració neteja - Robert Southon

La brigada de neteja elimina la pintura de la plaça Sant Jaume / Robert Southon

Els Mossos d'Esquadra han anunciat, via Twitter, que han denunciat penalment 4 persones per aquests llançaments de pintura.

Per la seva banda, el Gremi de Restauració de Barcelona ha condemnat el llançament "vandàlic" de pintura contra el Palau de la Generalitat i s'ha desmarcat d'aquesta acció.

Els tests antígens

Aquest dissabte l'epidemiòleg Oriol Mitjà parlava d'una possible solució que permetria al sector de la restauració i l'hosteleria tornar a posar en marxa els seus negocis. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mitjà proposava la utilització massiva de tests antígens com a forma preventiva que permetria que els ciutadans participessin de manera segura en activitats de risc com la restauració, l'oci i els menjars de Nadal amb el cercle ampli de la família. 

Segons Mitjà, els testos antígens han demostrat que tenen "molta capacitat" d'identificar persones contagioses i ha apostat per utilitzar-los en llocs que hi ha alt risc de transmissió. De fet, segons ha apuntat, els antígens només detecten quan una persona és contagiosa i, en canvi, la prova PCR dona positiva quan encara hi ha restes del virus però no suficients per contagiar. I ha destacat que és una eina nova que té el benefici que, per exemple, no has de tornar a tancar bars i restaurants si es fan testos antígens a tothom que hi entri.

Les darreres dades de Covid

El risc de rebrot no para de baixar a Catalunya quan ja fa més de 15 dies que el Govern va aplicar una sèrie de noves mesures per aturar la propagació del coronavirus com ara el tancament de la restauració, dels gimnasos, de la cultura i un toc de queda i confinament municipal.

Ara bé, tot i les restriccions el que no disminueix és el nombre de defuncions. Si bé la xifra de morts ha baixat respecte dissabte, hi havia 61 defuncions noves, i avui se'n lamenten 53, la xifra segueix sent alarmant.