La neta de Lluís Companys, Maria Lluïsa Gally Companys, ha rebut aquest dimecres de mans de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, una declaració de reparació i reconeixement personal del seu avi, Lluís Companys, afusellat l’octubre de 1940 després de ser lliurat per les autoritats alemanyes al règim de Franco. Aquest rebuig i condemna va ser aprovat pel Consell de Ministres que es va celebrar el passat 21 de desembre a Barcelona. Amb tot, el govern espanyol encara no ha aprovat la nul·litat del judici que va condemnar el president.

La trobada entre la ministra i la neta de Companys s’ha celebrat a la residència de l’ambaixador d’Espanya a Mèxic i s’emmarca en el viatge del president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Justícia a aquest país per donar el tret de sortida als actes commemoratius del 80 aniversari de l’exili republicà espanyol. Amb tot, Sánchez no ha acudit a l'acte.

L’any 2009 el ministre de Justícia, aleshores Francisco Caamaño, acompanyat del conseller d’Interior, Joan Saura, ja va lliurar a la neta del president una declaració de “reconeixement i reparació”.