The Oxford Union, club de debat vinculat a la Universitat del mateix nom, va convidar el president Carles Puigdemont a un col·loqui en aquest centre el dia 28 de maig. Serà tan sols dos dies després de les eleccions europees, quan Puigdemont podrà tenir immunitat a tota la UE si surt escollit, segons l'advocat Gonzalo Boye.

Aquesta invitació ha posat nerviós a l'ambaixador d'Espanya al Regne Unit, Carlos Bastarreche, que fins i tot ha enviat una carta a aquesta prestigiosa societat estudiantil de la ciutat anglesa per queixar-se.

A la missiva, ha expressat el seu "ferm desacord" amb la invitació, recordant que Puigdemont està acusat d'"una sèrie de delictes a Espanya i, per tant, ha de respondre davant les autoritats judicials". Segons la seva opinió, prossegueix l'ambaixador, la invitació perquè imparteixi una conferència és "extremadament inapropiada", i critica també que no s'intenti un debat "plural" perquè només hi participarà Puigdemont.

L'associació va presentar Puigdemont com a "cap de la resistència catalana", cosa que Bastarreche veu "moralment inacceptable". "L'ús de la paraula 'resistència' sembla que suggereix que hi ha un conflicte violent a Catalunya que ha de ser 'resistit'. Això és òbviament fals i implica una intencional i severa distorsió de la realitat que ofèn molta gent", assevera.

Aquesta no és la primera conferència de Puigdemont a la capital britànica. El president a l'exili també va impartir una ponència a Londres el passat 13 de desembre, organitzada per l'associació Frontline Club.