Entitats per la promoció i defensa del català han creat l’Aliança per la Presència Digital del Català. Formen part de la iniciativa l'Amical Wikimedia, Fundació.cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC. La seva tasca principal serà la de monitoritzar, diagnosticar, proposar i representar els drets lingüístics de la societat civil catalanoparlant en l’àmbit digital. En aquest sentit, la seva primera preocupació és l’actual pèrdua de rellevància en els resultats de cerca web en català. “No pot ser que la modificació d’un algoritme castigui una cultura”, ha ressaltat el president de la Fundació.cat, Genís Roca.

El secretari tècnic de l’Aliança, el periodista Albert Cuesta, ha manifestat que l’objectiu de l’Aliança és “representar conjuntament els drets lingüístics de la societat civil i catalanoparlant en l’àmbit digital perquè siguin respectats per les empreses, plataformes i les organitzacions de tot el món en els productes i serveis que ofereixen als ciutadans”. Cuesta ha indicat que es proposen vigilar la presència digital del català, diagnosticar per quins motius no té la presència que li correspon i proposar solucions per corregir-ho. “Ho farem dedicant recursos tècnics, de coneixement, capacitat de relació, difusió i capacitat de mobilització de cadascuna de les entitats de l’Aliança”.

Així mateix, ha destacat que per primera vegada, des de la creació del domini .cat, que representa la comunitat catalanoparlant a Internet, un grup d’entitats per la llengua s’uneixen per preservar i garantir la presència del català a Internet i que aquesta tingui en el món digital el lloc que li correspon per quantitat de parlants.

On s'ha de treballar?

Les entitats promotores, amb el suport de la Generalitat, han identificat vuit àmbits del món digital on la presència del català no és satisfactòria o bé reclama una atenció especial, com ha detallat Cuesta: contingut web, aplicacions mòbils, xarxes socials, plataformes audiovisuals, automoció, electrodomèstics, assistents de veu i intel·ligència artificial. En cadascun d’aquests àmbits, l’Aliança es proposa intervenir mitjançant tres línies d’actuació: diagnòstic de la situació basat en dades; interlocució amb els actors públics i privats que determinen la presència del català; seguiment continuat d’aquesta presència per verificar els efectes de les accions de millora i, en el seu cas, detectar com més aviat millor possibles deterioraments. 

Menys webs en català

En la roda de premsa de presentació, han alertat de la disminució de la presència de pàgines web en català en els resultats dels cercadors, fins i tot si l’usuari té configurat el seu entorn de navegació per donar preferència al català. Cuesta ha lamentat la discriminació de la presència de pàgines web en català amb els resultats de cercaweb. “No pot ser que la modificació d’un algoritme castigui una cultura”, ha ressaltat el president de la Fundació.cat, Genís Roca.

En aquest context, el Govern ha encomanat a l’Aliança la creació d’un dispositiu que quantifiqui la pèrdua actual de visibilitat del català en les cerques web durant els últims mesos, i serveixi per reclamar solucions a les empreses digitals, essent capaços de detectar incidències similars en el futur. La Fundació .cat ha assumit la confecció de l’informe inicial de situació. Cuesta ha explicat que amb les dades que han rebut la pèrdua de trànsit respecte abans de l’estiu oscil·la entre un 30 i un 90% en termes interanuals i que aquesta pèrdua de trànsit ha afavorit la versió en castellà.

Han assistit a la roda de premsa Robert Garrigós, president d’Amical Wikimedia; Genís Roca, president de la Fundació .cat; Maria Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans; Pere Almeda, director de l’Institut Ramon Llull; Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural; Mireia Plana, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua; Joan Montané, membre de Softcatalà, i Joan Solé, membre de Wiccac.