Després que ahir el president del Govern, Carles Puigdemont, viatgés a Madrid acompanyat del vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, i digués públicament que faria una proposta a Mariano Rajoy; avui el Govern ha anunciat que ja ha acordat sol·licitar formalment a l'executiu espanyol l’obertura de negociacions sobre els termes i les condicions per a la celebració del referèndum perquè els catalans decideixin el seu futur.

Així ho ha posat de manifest la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, després de l'habitual reunió del consell executiu. Per elaborar la proposta, Munté ha subratllat que "ens basem en les resolucions parlamentàries en què la majoria s'han posicionat a favor d'un referèndum". Pero no només en això. 

L'acte central del Pacte Nacional pel Referèndum, i les 500.000 signatures assolides en favor que els catalans puguin votar, també ha impulsat al Govern a tirar endavant amb la proposta. "És per això que avui elevem aquesta sol·licitud formal que serà adreçada al president del govern espanyol en els propers dies", ha matisat Munté, al mateix temps que ha emplaçat els de Rajoy a donar una resposta  "concreta" a la seva proposta.

Oferta de diàleg

El Govern ja havia parlat diverses vegades de fer aquesta proposta a l'Estat, però encara no s'havia concretat de manera formal. Ara ja ho han fet.

Precisament per això, Munté ha explicat que "estem en posició d'oferta de diàleg davant del govern de l'Estat", però ha volgut deixar clar que "això no és nou". L'objectiu és demanar ara l'inici de les negociacions.

Ara bé. Les reaccions dels diferents membres del govern espanyol, com la de la ministra de Defensa que ha acusat Puigdemont "d'intent de cop d'estat", no han agradat gens al Govern, que ha assegurat que "es qualifiquen per si soles" i que es tracta d'"expressions desafortunades".

Per tot plegat, Munté s'ha reiterat en la seva disposició a parlar i "no aixecar-nos fins l'últim minut de la pròrroga" i ha demanat "una resposta que estigui a l'alçada del civisme amb què nosaltres formulem aquesta proposta".