El president, Carles Puigdemont, ha llançat avui des de Madrid una crida “amb èmfasi i convicció” a la societat civil espanyola i al conjunt de les forces polítiques perquè “facin seva la via de l’acord sincer” per fer possible el referèndum. Prèviament, el vicepresident, Oriol Junqueras, ha advertit que el compromís del Govern amb la independència “va molt més enllà d’inhabilitacions i condemnes”.

Puigdemont ha plantejat aquesta darrera crida al diàleg des de l’auditori de l’Ajuntament de Madrid, Caja de Música, amb capacitat per a unes 200 persones, ple de gom a gom. En les primeres files, una àmplia representació del cos diplomàtic -16 ambaixades representades, segons fonts del Govern- i el líder de Podemos, Pablo Iglesias. Cap més representant polític espanyol destacat, només catalans d'ERC, PDeCAT i Comuns.

L'alcaldessa, Manuela Carmena, molt criticada per cedir aquest espai per a la conferència, no hi ha assistit, però ha rebut els representants del Govern abans de l'acte. Al carrer, un centenar llarg de persones amb banderes espanyoles esperaven per escridassar tothom qui sortia de l’Ajuntament en acabar la conferència, igual com ho havien fet abans de començar.

El president ha assegurat que la invitació al diàleg que estava plantejant és “permanent” i dirigida a tots aquells que comparteixin la necessitat de trobar respostes polítiques a les demandes que es formulen des de Catalunya.

En aquest sentit, ha aconsellat que no es menystingui la “realitat” que representen les 500.000 signatures recollides pel Pacte Nacional pel Referèndum. El portaveu del Pacte, Joan Ignasi Elena, seguia l’acte entre el públic. També Jordi Sànchez de l’ANC i Jordi Cuixart d’Òmnium.

“El diàleg s’ha d’establir sense restriccions per poder parlar de la data del referèndum: quan hauria de celebrar-se i en quines condicions”, ha afegit a més de comprometre’s a escoltar i decidir conjuntament “sense apriorismes” els termes de la convocatòria. L'objectiu és fixar una pregunta clara i binària, i concretar quins resultats cal per considerar vàlida la resposta a més de garantir el compromís d’implementar-lo.

Compromís inviolable

Puigdemont ha assegurat que el Govern esperarà una proposta –“perquè la democràcia espanyola i la catalana s’ho mereixen”-, i ho farà “fins al darrer minut de la pròrroga". “Però que no hi hagi cap dubte que si no s’articula una proposta pactada per l’absència de voluntat del Govern espanyol, el compromís del Govern de Catalunya amb el seu poble és democràticament inviolable”, ha afegit.

És a dir, el referèndum se celebrarà. I un cop s'hagi fet, s’oferirà una nova oferta de diàleg i de negociació però no ja per convocar la votació sinó per “convidar l’Estat espanyol a implementar els seus resultats i a contribuir a la transició del nou Estat català”, ha assegurat, donant per segura la victòria del sí.

Ni simulacres ni dilacions

El president ha aprofitat per replicar un cop més la invitació que divendres va plantejar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, per exposar davant del Congrés dels diputats les modificacions constitucionals necessàries per fer possibles les demandes catalanes.

En aquest punt ha deixat clar que l’executiu del PP no podrà comptar amb el Govern per a “cap simulacre, cap maniobra de dilació ni cap escenificació de falsa voluntat de diàleg”. “Res que pugui fer creure que renunciem al nostre dret a l’autodeterminació”, ha advertit tot assegurant que no tenen intenció d’enganyar ningú ni faran perdre el temps a ningú.

"No som cap suflé, ni una malaltia"

Puigdemont, que ha evocat la retallada de l’Estatut el 2010 que va desembocar en l'actual procés, ha assegurat que el Govern representa un poble que vol expressar el seu futur a les urnes. “No som cap suflé, ni una malaltia, ni fruit de cap trastorn emocional”, ha diagnosticat.

Ha admès que la reclamació del referèndum sorgeix de la gran frustració que el 2010 va provocar la sentència del TC, que va “fer pols” el pacte tancat al voltant d'aquell text. En aquell moment, ha assegurat, la resposta va ser abandonar els laments i la negociació de compensacions que tant havien perjudicat Catalunya.

“Vam prendre consciència que verdaderament mai havíem pintat res, només havíem estat un emmirallament d’utilitat que, en la pràctica, sempre afavoria els mateixos i mai va servir, com es veu dolorosament avui, per acabar amb les ineficiències, el creuament d’interessos i el fonament per a la corrupció. A Catalunya i a Espanya”, ha lamentat.

Més enllà d'inhabilitacions

Prèviament ha intervingut Junqueras, que ha deixat clar que els catalans no renunciaran al dret a decidir i el Govern té "ferma voluntat d'exercir-lo". "El nostre compromís va molt més enllà de possibles inhabilitacions o condemnes", ha advertit, en referència a la judicialització del procés. De fet, el polític republicà ha subratllat que molts dels qui assumeixen un paper protagonista en aquest procés són conscients que estan en política "només de pas".

El vicepresident, que ha desmentit amb dades a la mà que el procés estigui perjudicant l'economia catalana, ha assegurat que Catalunya és una societat oberta i acollidora que vol decidir sobre tot. "Ens agrada tant la responsabilitat que volem tenir-la tota. Volem ser responsables dels nostres errors i els nostres encerts", ha assegurat.

Ha destacat que la voluntat de votar és molt majoritària a la societat catalana i ha advertit que quan algú diu als ciutadans que no els vol deixar votar, està dient que no li importa la seva opinió.

Espanya s'hi juga la democràcia

L'acte ha començat a les sis i ha acabat una hora més tard. Han arrencat els parlaments el conseller Raül Romeva i Junqueras amb intervencions de deu minuts cadascun i ha tancat Puigdemont, que ha esgotat el temps restant. Tots els parlaments s'han fet en castellà.

En la intervenció inicial, Romeva, que ha recordat que és nascut a Madrid, ha assegurat que "no hi ha un problema català però avui Espanya es juga la seva democràcia", ha subratllat que el futur d'Europa s'ha de definir d'acord amb la llibertat i no a la imposició i ha destacat que Catalunya "no va contra ningú" ni té cap intenció d'aïllar-se