La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha equiparat avui l'actitud del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del seu Govern, amb la d'un intent de cop d'estat, i ha garantit que l'Estat utilitzarà tots els mitjans dels quals disposa per impedir-ho.

Cospedal, en una entrevista a Onda Cero, ha sortit al pas de les declaracions de Puigdemont ahir a Madrid en les quals va dir que l'Estat no té prou força per evitar un referèndum a Catalunya, i ha assegurat que té força per impedir el que suposa una amenaça.

"El que va fer i el que està fent des de fa molt de temps el senyor Puigdemont i el Govern de la Generalitat és amenaçar constantment l'Estat i dir que posarà fi a l'Estat que tenim avui. Si fóssim en un altre país, en altres circumstàncies i potser no estiguéssim parlant de polítics, estaríem parlant d'un intent de cop d'estat o d'una amenaça de cop d'estat", ha explicat.

L'Estat es defensarà

En plantejar-li si ella creu que és un intent de cop, ha reiterat els seus arguments: "Té les característiques del que vol trencar l'Estat i no està seguint per a això els cursos i procedimentals adequats. I això, com que és saltar-se la llei, és atemptar contra l'Estat, i en d'altres contextos segurament es diria així, sí". I ha recalcat: "Si estiguéssim parlant de militars, estaríem utilitzant aquesta expressió". Cospedal ha garantit que, en vista d'aquesta "amenaça en tota regla contra l'Estat", aquest "té tots els mitjans per defensar-se i es defensarà".

Preguntada per la possibilitat que el Govern pugui utilitzar les forces armades com un instrument més perquè la Generalitat compleixi amb les seves obligacions, la ministra de Defensa ha assenyalat que si les amenaces es transformen en fets, l'Executiu haurà d'utilitzar els mitjans que li dona l'Estat de dret. Però ha instat a anar "pas per pas" i no precipitar els esdeveniments ni donar respostes que creu que són les que estan esperant qui "amenacen i fan xantatge" a l'Estat.

A més, ha precisat que el govern central no té cap intenció de recórrer inicialment a les forces armades i ha confiat en el fet que per part de la Generalitat no es compleixin les amenaces de ruptura amb l'Estat espanyol.

En tot cas, ha deixat clar que "el govern central té molts instruments jurídics i d'un altre tipus al seu abast i, si es compleixen les amenaces, s'utilitzarien les que cregui més convenients el govern i el Parlament". L'executiu anirà responent, segons la ministra, "amb la proporcionalitat que hagi de fer-ho".

Cospedal ha confiat en el fet que es mantingui el front comú del PP, PSOE i Ciudadanos (Cs) davant del procés sobiranista.