Negociar un govern a la sala de vis a vis d'un centre penitenciari mentre les càmeres esperen a la porta, com han fet avui ERC i Junts a Lledoners, no és un fet habitual. Tampoc és normal que el líder del partit que aspira a la presidència, el republicà Oriol Junqueras, i el principal negociador de Junts, Jordi Sànchez, formin part de la població reclusa. Però aquesta és la situació que es viu a Catalunya. Més enllà dels resultats de la trobada, l'episodi d'avui dins d'aquesta llarga negociació del nou executiu de la Generalitat ha servit per visualitzar un cop més la profunditat de la ferida que la repressió ha infligit a la política catalana.

Els negociadors han estat mes de quatre hores dins del centre penitenciari, on han entrat a les 5 de la tarda i han sortir passades les 9 del vespre. En acabar han fet pública una nota en què es conjuren a treballar per un govern que doni resposta al 52% del vot independentista aconseguit a les eleccions del 14-F. Poc més han avançat sobre el resultat de la reunió.

I això no obstant, si l'estira i arronsa sobre el paper del Consell per la República ha tornat a posar en primera línia el paper que ha d'assumir l'exili, i en particular, el president apartat pel 155, Carles Puigdemont, avui la negociació entre les parets de Lledoners ha servit per recordar el protagonisme que els presos polítics mantenen dins dels seus partits, i per il·lustrar fins a quin punt la presó ha quedat estranyament integrada en la dinàmica d'aquesta formacions.

Pere Aragonès reunión Lledoners / Eva Parey

Pere Aragonès, a l'entrada del centre penitenciari / Eva Parey

Reunió amb Aragonès

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, amb funcions de president des que va ser inhabilitat Quim Torra, ha estat el primer a arribar a Lledoners. La reunió s'ha fet de manera presencial al centre penitenciari a petició seva. A la porta l'ha rebut el secretari de Presons, Armand Calderó.

En realitat, Aragonès no ha estat el primer membre del Govern que s'ha presentat aquesta tarda a Lledoners. Minuts abans havia arribat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. Però la seva anada a la presó no era per participar en la reunió dels equips negociadors sinó per trobar-se amb un altre dels presos polítics, el seu predecessor al càrrec, Josep Rull, al qual visita regularment.

Josep M. Jové reunión Lledoners / Eva Parey

El president del grup d'ERC, Josep Maria Jové, a la porta de Lledoners / Eva Parey

Darrere d'ells ha arribat el president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, també imputat per l'1-O i a l'espera de judici al TSJC per malversació de fons, revelació de secrets i desobediència. Jové era el 2017 secretari general de vicepresidència i Economia i va ser un dels detinguts el 20 de setembre en l'operació policial que va provocar la concentració massiva davant de la seu del departament a la Rambla Catalunya.

Els últims a arribar al centre penitenciari que ocupa els camps de Lledoners en el terme municipal de Sant Joan de Vilatorrada han estat els membres de la delegació de Junts que acudien a la cita, Elsa Artadi i Josep Rius. Han deixat el seu vehicle al pàrquing i s'han dirigit a la porta d'accés de la presó.

Elsa Artadi Josep Rius reunión negociación Govern Lledoners / Eva Parey

Josep Rius i Elsa Artadi, membres de la delegació de Junts, dins de les instal·lacions de Lledoners / Eva Parey

A les 17 hores ja eren tots a la porta d'accés. Només hi havia part de les respectives delegacions negociadores, però el còmput final ha estat de tres representants d'ERC i tres de Junts, en una trobada equilibrada des del punt de vista polític però gens paritària. Abans d'entrar, com totes les visites, han hagut de passar el control de temperatura i de neteja de mans. Tot seguit, el recorregut pels passadissos del centre, d'ambient asèptic i barrots horitzontals, amb pesades portes que s'obren i tanquen successivament i de manera automàtica. Creuar el pati i canviar d'edifici.

La reunió, que havia de servir perquè Esquerra facilités a Junts la seva proposta d'estructura de Govern per tal d'abordar el repartiment de conselleries entre les dues formacions, s'ha emmarcat a efectes del centre penitenciari entre els contactes que els presos mantenen amb representants institucionals.

Visita d'autoritats

La trobada s'ha fet, per tant, en un dels espais que habitualment es reserven per al vis a vis familiar, segons fonts del departament de Justícia. Són unes sales grans, amb taula i cadires, sense l'habitual vidre que separa les visites dels interns als locutoris, austeres però pensades per facilitar la trobada dels presos amb les famílies fins i tot, amb espai per nens amb material infantil i sortida a un pati que garanteix la ventilació.

La reunió ha durat més de tres hores i els negociadors han abandonat el centre penitenciari passades les 9 del vespre, després d'acordar també, el contingut de la nota que han fet pública. Les visites han marxat a la mateixa velocitat que han arribat mentre que el polítics empresonats s'han hagut de reincorporar a la disciplina del centre penitenciari, després d'haver dedicat bona part de la tarda a negociar el futur del nou Govern. Aquesta és la imatge final de la paradoxa en què es troba atrapada la política catalana.

Lledoners salida reunion ERC y Junts_Eva PareyEls negociadors s'acomiaden a les portes de Lledoners / Eva Parey

 

A la imatge principal, els negociadors abandonant el centre penitenciari de Lledoners / Eva Parey