El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha conclòs la instrucció del sumari contra Josep Maria Jové i Lluís Salvadó pels preparatius de l'1-O i ha deixat la causa preparada per anar a judici. Jové i Salvadó van començar a ser investigats pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, però la seva condició d'aforats com a diputats del Parlament de Catalunya va fer saltar el seu cas al TSJC.

Estan processats per malversació de fons públics, revelació de secrets i desobediència. Ara les parts hauran de presentar els seus escrits d’acusació i defensa.

Jové i Salvadó són dos dels detinguts el 20-S com a càrrecs del Govern al capdavant de l'organització del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Tots dos són diputats d'ERC al Parlament i actualment Josep Maria Jové forma part de l'equip negociador dels republicans per a la formació del nou Govern.

 

 

La magistrada Maria Eugènia Alegret, instructora del cas al TSJC, ha dictat la interlocutòria per tancar la investigació, després de resoldre tots els recursos pertinents i de pfendre declaració a testimonis i comprovar la documentació de diferents organismes, ha deixat el cas a punt per anar a judici: "Al llarg de tota la instrucció de la causa, i segons obra en aquesta, s'han practicat les corresponents diligències interessades a instància de part i d'ofici (pericials, testificals, documentals etc ...), entre d'altres: testificals de diversos funcionaris de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil; documental de la Guàrdia Civil, jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, ​​Tribunal Constitucional, Generalitat de Catalunya (Direcció General de Drets i Assumptes Constitucionals; Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la informació; Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda; Departament de la Presidència...) Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals S.A, Fiscalia Audiència Nacional, Agència Tributària, Sindicatura de Comptes de Catalunya, Parlament de Catalunya..., declaració en qualitat de investigat de l'Iltre. Sr. Josep Maria Jové Lladó el 7-6-2019, declaració en qualitat de investigat de l'Iltre. Sr. Josep Lluís Salvadó i Tenesa el 19-11-2019".

Entre les proves practicades durant la instrucció i que han portat la magistrada a obrir el judici oral, hi ha tota l'anàlisi dels telèfons mòbils i dispositius que durant els escorcolls del 20 de setembre del 2017 es van requisar als dos acusats. 

El juny de l'any passat, tots dos diputats van dipositar la fiança d'1,6 milions d'euros que els va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després de processar-los per malversació, prevaricació, desobediència i revelació de secrets per l'1-O.