El debat de política general, que aquest dimecres celebra la seva segona jornada al Parlament, no deixa de mirar de reüll a Madrid. L'elecció del pròxim president del govern espanyol i les negociacions amb els independentistes sobre l'amnistia o l'autodeterminació sobrevola en tot moment l'hemicicle. Ha estat present en la intervenció del primer secretari del PSC, Salvador Illa, que profundament condicionat per la necessitat que el seu partit té dels vots d'ERC al Congrés s'ha presentat al debat amb la mà estesa; però també en l'encreuament de retrets entre el president, Pere Aragonès, i els exsocis de Junts, a qui ha reclamat unitat a Madrid davant del que ha descrit com un "moment històric".

El debat d'Aragonès amb el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, era un dels cara a cara més esperats de la jornada. Precisament, l'acord de govern entre ERC i Junts va fer implosió després que en el darrer debat de política general, el partit de Carles Puigdemont va demanar a Aragonès que se sotmetés a una qüestió de confiança. A diferència del to amistós del PSC, amb Junts hi ha hagut un debat molt més esquerp. "Intenti que aquesta no sigui una legislatura del tot fallida. O rectificació o eleccions", ha reclamat Batet, que ha ironitzat que "seria una llàstima que ara el president de la Generalitat hagués canviat el seu discurs per l'aritmètica a Madrid".

Crida a Junts

Aragonès tampoc ha estalviat els retrets i ironies amb Junts. I, això no obstant, també ha plantejat una intensa crida als exsocis, advertint que les eleccions generals del 23 de juliol, han deixat la clau de la investidura als partits independentistes i han donat peu a un "moment històric", han obert la "possibilitat d'un salt endavant", que obliga totes les formacions a "posar per damunt l'interès del país" i negociar amb tota la força. Ha subratllat que ERC i Junts coincideixen en el què -l'amnistia i l'autodeterminació- i ara també en el com -"aprofitar l'escenari de la negociació amb l'Estat"-, mentre que el qui "no pot ser un problema, perquè el qui és Catalunya". "Fa un any potser no coincidíem, però ara coincidim", ha argumentat Aragonès, a més d'insistir un cop i un altre que posarà al servei d'aquest acord "tota la capacitat i actiu polític" de la seva presidència. En qualsevol cas, ha instat Junts a deixar de mirar enrere i recrear-se en les diferències del passat, i ha assegurat que tots els presidents que han anat a negociar a Madrid han tingut sempre el suport d'ERC, des de Pasqual Maragall amb l'Estatut o Artur Mas amb el pacte fiscal fins Carles Puigdemont amb el procés. 

En la rèplica, Batet ha advertit que la intenció de Junts és aguantar la posició, "no salvarem ni governabilitat ni legislatura". Ha assegurat que la seva intenció és no fiar-se del PSOE -"perquè ja veiem el que els han fet a vostès, volem garanties per avançat"; i, finalment, ha assegurat que actuaran amb prudència i humilitat, sense parlar per tercers, ni parlar de forma pública de les negociacions, ha conclòs en referència a les darreres declaracions d'ERC en què asseguren que l'amnistia ja està pactada. "I escolti, benvinguts. Han estat quatre anys dialogant, benvinguts a la negociació", ha ironitzat Batet, que ha assegurat que s'ha fet més en quatre setmanes de negociació de Carles Puigdemont que en quatre anys de la taula de diàleg.

Mà estesa del PSC

La segona jornada de debat l'ha obert el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que tot i carregar amb contundència contra la gestió d'Aragonès, ha allargat la mà al Govern i s'ha compromès a una "col·laboració exigent". El líder dels socialistes catalans fins i tot ha advertit directament a Esquerra que no deixi que s'imposi la rauxa ni el torcebraç que manté amb Junts per veure qui es posiciona millor en les negociacions amb el PSOE. "No és el moment de fer curses a veure qui arriba abans i surt a la foto més bé", ha alertat. Davant la predisposició dels socialistes, Aragonès s'ha limitat a replicar les crítiques sobre la gestió, i insistir a reclamar el referèndum perquè els catalans puguin decidir sobre el seu futur.

També la CUP ha intervingut en aquest debat. "L'escenari polític català és avui més captiu de l'Estat espanyol", ha retret la diputada Laia Estrada, que ha denunciat que s'està plantejant un bescanvi d'amnistia per autodeterminació, en la negociació i ha emplaçat Junts i ERC que la sortida al conflicte no pot ser només per acabar amb la repressió. "En l'actual context cap govern espanyol s'obrirà al nostre dret de decidir el futur amb un referèndum d'autodeterminació", ha advertit Estrada.

Aragonès ha negat que l'epicentre del debat fos la investidura a Madrid, sinó l'amnistia i el referèndum. "Estem disposats a utilitzar totes les palanques democràtiques que hi hagi. No fer-ho seria una renúncia i mai renunciarem a l'amnistia i el referèndum", ha argumentat, assegurant que "cal utilitzar l'oportunitat amb tota la força i desacomplexament" i a totes les cambres parlamentàries.

Només els 33 diputats d'ERC han fet costat a la gestió d'Aragonès. No només això. El portaveu del grup parlamentari, Josep Maria Jové, tot i admetre que no tenen al Parlament majories ferrades ni blindades, ha celebrat que el Govern no viu "en la inestabilitat d'ara fa un any", quan es va trencar l'acord amb Junts. Durant al seva intervenció, Jové ha insistit en la crida a "reconnectar" l'independentisme des de la diversitat, i ha emplaçat a evitar els retrets atès que "de res serveix plors i laments". Això sí, ha reivindicat l'estratègia del diàleg de l'executiu d'Aragonès. "El camí que alguns hem desbrossat ara sembla que ja no hi transitem sols", ha celebrat en referència a les converses de Junts amb el PSOE.

A les sis de la tarda s'ha aixecat la sessió, que es reprendrà divendres amb el debat i votació de les propostes del resolució.