El líder de l'oposició, Salvador Illa, ha obert la segona jornada del debat de política general comparant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb un futbolista a qui s'ha permès quedar-se sol al mig del camp, córrer amb la pilota cap a una porteria sense porter, sense travetes dels rivals, i que, al final, acaba estavellant el xut contra el pal. "Catalunya no falla, falla el seu Govern", ha sentenciat. I això no obstant, la intervenció d'Illa no s'ha pogut desmarcar de la situació a Madrid, on el govern de Pedro Sánchez necessita el suport d'ERC i Junts per a la investidura, la qual cosa condicionarà l'oposició del PSC al Parlament.

🔴 Debat de política general, DIRECTE | Última hora al Parlament de Catalunya

Ha recordat que el seu partit va fer costat als pressupostos d'aquest any i s'ha mostrat disposat a donar suport als de l'any vinent. "Nosaltres ajudarem", ha assegurat en diferents ocasions, en què ha insistit que la seva serà una "col·laboració exigent". Però també ha deixat clar que hi ha condicions. En primer lloc, ha advertit que Catalunya s'equivoca si s'imposa la rauxa i tira pel dret; en segon lloc, ha alertat que la situació política a l'Estat és una oportunitat i "no és el moment de fer curses a veure qui arriba abans i surt a la foto més bé", en clara al·lusió al torcebraç amb Junts per atribuir-se els èxits de la negociació; i, en tercer lloc, ha alertat sobre les presses d'ERC per arribar al final de la legislatura tirant la casa per la finestra.

El líder socialista ha retret que aquest era el tercer debat de política general d'Aragonès i el primer que fa amb un govern en solitari, després de trencar primer amb la CUP i més tard amb Junts, la qual cosa l'ha obligat a buscar el suport del PSC. "I això no acaba d'anar", ha retret, després de lamentar que tots els moviments del Govern són reactius, "un arrossegar els peus", provocat per la solitud i la feblesa del Govern. "I això no va així. Catalunya necessita pactes, consensos, unir-nos en el que és fonamental", ha advertit.

El primer secretari del PSC ha desgranat un rosari de mancances de l'executiu d'Aragonès, a qui ha reclamat més autoexigència, respecte als altres, reconèixer la pluralitat i enfortir les institucions

Els retrets no han agradat a Aragonès, que ha rebutjat les crítiques del líder socialista i li ha reclamat que argumentés les seves paraules amb dades. Ha assegurat que el rumb del seu Govern és clar, assolir un estat independent, i que durant la legislatura ha aconseguit consensos, que ha enumerat, tot i ser un govern en minoria.