El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dimarts que l'amnistia ja estava inclosa en el pacte per la Mesa del Congrés. Unes declaracions que ha fet des de la cambra el dia en què s'estrena l'ús del català, el basc i el gallec.

Junqueras ha instat aquest dimarts el govern espanyol a “utilitzar totes les seves eines i els seus arguments” per “complir amb els seus compromisos” i convèncer la resta d’estats europeus perquè la llengua catalana sigui oficial a la UE. Així ho ha manifestat a les portes del Congrés dels Diputats, en una jornada històrica en la qual el català —així com l’aranès, el gallec i el basc— es podran escoltar per primera vegada a la cambra baixa sense impediments. “Seria una anomalia que el que és una llengua d’ús a les Nacions Unides i el que es normalitza al Congrés no es permetés parlar a les institucions europees”, ha opinat.

 

El dirigent republicà no ha avançat si una negativa de la Unió Europea per oficialitzar-hi el català implicaria que el seu partit es negués a negociar una investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. S’ha limitat a demanar a l’executiu socialista que compleixi els seus compromisos amb l’independentisme català, després que Esquerra Republicana impulsés un acord al voltant de la llengua i que Junts per Catalunya ho situés com a condició sine qua non per col·locar Francina Armengol com a presidenta de la cambra baixa.

És més, Junqueras ha recordat que el PSOE i ERC van arribar a un acord per acabar amb la repressió a l’independentisme català, per la qual cosa l’amnistia hi està de forma implícita. És per això que el president d’Esquerra Republicana ha assenyalat que és imprescindible arribar a un acord amb els socialistes al voltant d’una exculpació dels actors del Procés si es vol mantenir Pedro Sánchez a la Moncloa. “El PSOE ja s’ha compromès a posar fi a la repressió amb totes les vies legals”, ha argumentat Junqueras.

Ara bé, ha assenyalat que per arribar a un acord és imprescindible que l’independentisme es coordini. En aquest sentit, ha lamentat que, a parer seu, Junts per Catalunya “eviti la coordinació”. “Els donarem la benvinguda” si la formació de Carles Puigdemont decideix “negociar” de la mà d’Esquerra Republicana, ha assenyalat Junqueras. Més tard, la líder de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, ha evitat entrar en el cos a cos amb els republicans, i ha instat ERC a informar dels seus acords amb el govern espanyol quan hi arribi.

El president d’ERC també ha estat a temps de criticar en aquest sentit el PSOE, a qui ha esperonat per arribar a un acord al més aviat possible i convertir una llei d’amnistia en una realitat. “Si algú vol arribar a un acord, haurà de treballar, i la millor manera és no dur la negociació al límit”, ha manifestat.