Del "president, davant un problema de confiança, si no hi ha concreció, li demanarem que se sotmeti a una qüestió de confiança" al "o rectificació, o eleccions". Del principi de la sortida de Junts del Govern a l'exigència d'un canvi de rumb o bé eleccions anticipades. Ha passat un any d'una premissa a l'altra i, al llarg d'aquest temps, Junts —ara partit de l'oposició— veu Catalunya "pitjor" que aleshores. El president del grup parlamentari dels juntaires, Albert Batet, ha verbalitzat durant el debat de política general la imatge negativa que tenen d'un executiu "adormit, sense projecte, sense força, que no lidera, que està desaparegut i està desconnectat de la realitat i de la societat". És en aquest context que Batet ha afirmat que "Catalunya no mereix aquesta agonia" i ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, "autocrítica" davant la "desorientació" i un cop de timó que, en cas de no fer-se, hauria d'abocar a eleccions: "Només pot tenir sentit esgotar la legislatura si hi ha un canvi de rumb; faci'l o només li quedarà l'alternativa indefugible de convocar comicis".

🔴 Debat de política general, DIRECTE | Última hora al Parlament de Catalunya

Els juntaires han volgut advertir Aragonès que es tracta de "l'últim tren, l'última oportunitat" del seu Govern per redreçar una acció que veuen "insolvent" perquè "a cada bugada es perd un llençol davant el govern espanyol". El rumb, a parer d'Albert Batet, és "erroni i deficient" i en aquesta línia ha reclamat al president una "rectificació": "Vostè és president gràcies als vots de la majoria del 52% de vot independentista, deixi de mirar només els límits del seu partit o els compromisos de la seva formació a Madrid i actuï amb convicció i determinació". El diputat de Junts ha volgut criticar que sembla que Aragonès hagi "canviat el discurs en funció de les circumstàncies i aritmètica de Madrid i no pas pel context de Catalunya", tenint en compte que fa un any "Junts demanava unitat i la resposta va ser destituir el vicepresident, i aquest dimarts clamava per aquesta unitat". Batet ha allargat la mà recordant que "el 52% hi és des del 2021", però ha insistit que cal passar "de les paraules als fets". "No faci perdre més temps al conjunt del país, amb 33 diputats no es va enlloc i cal rectificar", ha etzibat.

 

Una legislatura "en punt mort" i la relació PSC-ERC

Des de la perspectiva de Junts per Catalunya, tot plegat fa que la legislatura s'hagi situat "en punt mort" des de la seva sortida del Govern. "És la conseqüència de la decisió que va prendre forçant la sortida de Junts de l'executiu, va preferir la falsa comoditat d'un Govern en solitari i va preferir l'hegemonia del partit al país", ha retret Albert Batet al president de la Generalitat. Batet ha afegit que el Govern "no va enlloc" d'aquesta manera ni pot governar "així" perquè "no transmet ambició nacional i tampoc ha reunit ni una sola vegada el conjunt de l'independentisme des que Aragonès governa". "Ni visió de futur, ni gestió del present; el Govern arracona projectes estratègics i deixa escapar oportunitats, no sabem si per deixadesa, incompetència o voluntat pròpia", ha subratllat el president de Junts al Parlament, en referència a iniciatives com el Hard Rock, la Ryder Cup o els Jocs Olímpics d'hivern.

En paral·lel, Albert Batet s'ha volgut referir a la gestió de la sequera, a "l'ús electoralista" del Govern prometent "residències en funció dels resultats electorals", el "fiasco" de les oposicions o el debat sobre l'ús dels mòbils a les escoles com a exemples d'un executiu "apagat, insolvent i amb un desori nu i cru". En aquest moment, el dirigent juntaire ha aprofitat per recordar que els pressupostos del 2023 es van aprovar amb el suport del PSC i ha volgut erigir la seva formació en alternativa, perquè els socialistes són "còmplices" d'aquest "desgovern". Junts també ha reclamat la deflactació de l'IRPF, un "debat serè" sobre l'impost del patrimoni —tenint en compte que a altres comunitats s'està suprimint— o el traspàs de Rodalies. En aquest sentit, Batet ha anunciat que actuaran de "forma propositiva i amb responsabilitat" en les propostes de resolució i iniciatives del curs parlamentari actual.

La presidenta i secretari general de Junts, Laura Borràs i Jordi Turull, en el debat de política general al Parlament de Catalunya / Carlos Bagleitto
La presidenta i el secretari general de Junts, Laura Borràs i Jordi Turull, en el debat de política general al Parlament de Catalunya / Foto: Carlos Baglietto.

Les negociacions per la investidura eleven la tensió entre Pere Aragonès i Albert Batet

Durant la seva intervenció, Albert Batet ha vaticinat que el debat de política general d'enguany és el que "desperta menys interès dels darrers anys" i el "menys transcendent" en molt de temps. "No és per Madrid, perquè de fet l'independentisme acapara totes les mirades i estem al centre del tauler polític, però hi ha una fitxa que no juga la partida com li toca i que està en fora de joc permanent: el Govern", ha indicat Batet com a raó d'aquesta "manca d'interès". És així com ha sortit a debat les negociacions amb l'Estat que poden desembocar en una eventual investidura de Pedro Sánchez i on Junts ha volgut treure pit de les tres "premisses" que esdevenen l'"alternativa" a la manera de negociar d'Esquerra Republicana: "Cal mantenir la posició per resoldre el conflicte polític, no es tracta de salvar investidures ni la governabilitat de l'Estat; no es pot confiar en els partits espanyols i calen garanties; i és necessària la prudència, la humilitat, la discreció, no parlar en noms de tercers i no negociar a través dels mitjans de comunicació". "Aquesta línia fa entendre que la Moncloa sol·licités l'oficialitat del català a la Unió Europea", ha presumit Albert Batet.

 

En contraposició, el juntaire ha sostingut que el Govern ha optat per "un perfil baix, per fer perdre el temps i per descartar la confrontació, renunciant a la unitat i la unilateralitat". "Han dimitit de ser la força tractora del país i tenim el deure de no ser còmplices del desànim", ha destacat Batet. Segons Junts, el punt de partida de la negociació amb l'Estat és "erroni" quan "es confon diàleg amb negociació" perquè el diàleg és la "fase prèvia de la negociació". "Quan se segueix donant suport a un govern espanyol que incompleix, es perd credibilitat i acaba en acords tancats en fals i en fals diàleg", ha retret el parlamentari a Pere Aragonès.

Al seu torn de rèplica, el president Aragonès ha instat els juntaires a "posar el país per davant" i aprofitar una "oportunitat històrica" perquè Catalunya "ha patit moltes derrotes i ha de tenir victòries en clau de resolució del conflicte". El republicà ha assenyalat que estan d'acord en el què (amnistia i autodeterminació) i en el com (utilitzar la força dels 14 diputats a Madrid per avançar): "El qui no pot ser un problema, no soc jo ni qualsevol altra persona, el qui és Catalunya". Aragonès ha posat en relleu la importància de la negociació, afirmacions que han derivat en els principals retrets entre uns i altres. "Benvolguts a la negociació, perquè durant quatre anys han estat dialogant", els ha etzibat Albert Batet, afegint que "s'ha fet més en quatre setmanes que en quatre anys".

Més endavant, Pere Aragonès s'ha regirat contra l'apunt de Junts que Catalunya està pitjor que fa un any: "Ha fet un discurs derrotista, no està tan malament; l'atur ha baixat, tenim més afiliats, tenim més Mossos, més mestres o més personal sanitari". Sobre la manca de projecció de futur, el cap de l'executiu ha destacat que la frase "la millor política industrial és la que no es fa" no és del seu Govern i ha retret: "Nissan es va tancar quan vostès presidien la Generalitat i tenien les competències d'Empresa i Treball, i s'ha reindustrialitzat amb ERC al Govern i amb les competències d'aquest Departament". Albert Batet havia criticat, també, l'executiu pel tracte amb els mitjans de comunicació, unes afirmacions que han molestat al president: "El nostre model de tracte als mitjans és el respecte a tots els periodistes, també als productors de programes de la televisió pública per part de tots els diputats [en referència a l'episodi de Francesc de Dalmases al programa 'Preguntes Freqüents'], hem passat episodis en aquest Parlament que ens han produït una sensació que no voldríem repetir". Per últim, Batet ha lamentat el to emprat pel president amb Junts: "El cap de l'oposició és Salvador Illa, no ha fet servir el mateix to". "Està més dèbil que fa un any, el rei va despullat i aquí no passa res. Reflexioni", ha sentenciat el juntaire.