El pressupost del Parlament continua portant cua. Després de la polèmica aprovació a la Mesa dels nous números per al 2020 amb els vots de JxCat, Cs i PP, i que van obrir una nova ferida amb ERC –que es va abstenir amb PSC i CUP mentre que els comuns hi van votar en contra–, el partit liderat per Carles Puigdemont està intentant aconseguir canviar el sentit del vot dels republicans amb moviments 'in extremis'. L'ordre del dia del ple que comença aquest dimarts preveu la seva votació a l'hemicicle, abans de ser incorporats als comptes de la Generalitat, i JxCat no es vol veure abocada a votar de nou al costat de la dreta unionista. 

Per aquest motiu, segons ha pogut saber El Nacional, Junts ha proposat suprimir l'increment de l'1,75% del sou dels diputats i destinar-lo en un pla d'eficiència energètica de la cambra. Els republicans, però, veuen aquest pla "buit de contingut" i recorden que al juny ja es va aprovar, a petició del president Roger Torrent, posar fins a 400 metres de plaques solars al sostre de la cambra que, segons fonts de presidència de la cambra, s'haurien de començar a instal·lar al mes que ve. Tot i això, fonts republicanes insisteixen que ja accepten el ple energètic, però mantenen les exigències de la setmana passada. 

ERC considera imprescindible per canviar el sentit del vot, a més de retirar l'increment salarial, que s'inclogui una partida per a la difusió dels actes de l'aniversari dels 40 anys del Parlament i una altra per a la celebració de l'Assemblea de la Francofonia que ha de tenir lloc a finals d'any a Barcelona. A més, consideren que JxCat simplement vol un "flotador" per no haver de tornar-se a situar al costat de Cs i PP i es mantenen ferms en les seves demandes.

Per altra banda, fonts de JxCat, que no volen incloure aquestes partides perquè consideren que són per publicitar la figura de Torrent, repliquen que és "molt més necessari seguir invertint en eficiència energètica que gastar en festes, sobretot en aquest context de repressió". De moment, doncs, l'acord encara és lluny.