Pedro Sánchez serà el candidat del PSOE a les eleccions generals que el mateix president del govern espanyol ha anticipat aquest dilluns. Així ho confirmen a ElNacional.cat fonts de La Moncloa i del PSOE, després que hagin aparegut alguns rumors que parlaven de la presentació d’un altre candidat per part de Ferraz. Així, des de la direcció del partit descarten un pas al costat de Sánchez i argumenten que “no hi hauria temps” de presentar un altre candidat que no fos l’actual president del govern espanyol.

🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Pedro Sánchez convoca eleccions anticipades a Espanya 2023

Cal tenir en compte que aquestes eleccions generals se celebraran en menys de dos mesos. És per això que les fonts consultades per aquest diari descarten que hi hagi una sorpresa i que Pedro Sánchez no acabi sent el candidat del PSOE en aquestes eleccions anticipades. Sí que ha estat una sorpresa la convocatòria d’aquests comicis pel mes de juliol, quan havien de celebrar-se, en principi, el mes de desembre. El moviment tàctic de Pedro Sánchez ha arribat l’endemà d’una desfeta històrica del PSOE a les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M.

Amb aquest moviment, Sánchez esperona Yolanda Díaz i Podemos, que ara hauran de posar-se d’acord de forma urgent, perquè només disposen de 10 dies per presentar a la Junta Electoral una coalició entre les dues formacions. Cal tenir en compte, a més, que en aquestes eleccions del 28-M el PSOE no va treure uns resultats desastrosos, però la patacada de l’espai que se situa a la seva esquerra ha fet que els socialistes no sumin prou amb ells; i que la suma de PP i Vox sigui superior en pràcticament tots els territoris. 

La secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha lamentat aquest dilluns els resultats del 28-M, però ha volgut fer un anunci per carregar d’esperança els seus electors: “Els comunico que ja estem treballant per donar-li a la ciutadania progressista la notícia que fan temps que esperen; que l’espai polític es presenti unit a les eleccions”. S’ha mostrat d’aquesta manera esperançada en la possibilitat d’arribar ja a un acord entre la seva formació i Sumar, el projecte de Yolanda Díaz. 

Al PSOE, però, les cares són encara més llargues. Perquè per molt que la destrossa hagi vingut per part de l’espai que se situa a la seva esquerra, són els socialistes els que han perdut els governs de moltes comunitats autònomes i incomptables ajuntaments. És per això, per exemple, que l’executiva del partit s’ha reunit aquest dilluns a les 12, però que no es preveu que a Ferraz facin cap roda de premsa per valorar els resultats de diumenge ni haver d’opinar sobre l’avançament de les eleccions per part de Pedro Sánchez.