Enmig del debat pels pressupostos, aquest dimarts ha tret el cap un nou actor: la nova consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas. Esquerra Republicana ja s'ha afanyat a pressionar Junts per Catalunya i aconseguir el seu suport de cara a la negociació i votació dels comptes de l'any vinent, i ara ha estat la consellera qui ha sortit del pas, durant la seva intervenció al ple del Parlament, per referir-se directament als de Borràs i Turull. La consellera ha dit que li costaria entendre que els partits que han tingut un paper important en la redacció dels pressupostos que hi ha sobre la taula "ara se'n desentenguin".

Alhora, ha fet una "crida a la responsabilitat" dels grups parlamentaris per disposar d'uns pressupostos aprovats per al 2023 i els ha instat a "parlar, debatre i acordar", en una evident referència a Junts, que és qui més dubtes està deixant sobre una possible negociació amb ERC. "Ja ho hem començat a fer i confio que podrem entendre'ns per arribar a un acord favorable al conjunt de la societat", ha afirmat. La consellera també ha defensat que els pressupostos són "l'instrument principal que canalitza les actuacions del Govern" i que permeten garantir el creixement econòmic i el benestar de la ciutadania.

Ha sostingut que és necessari donar resposta a l'actual conjuntura marcada per la crisi energètica amb "mesures adequades, amb un escut social i econòmic", i també ha avisat que en els pròxims anys s'hauran d'impulsar grans transformacions industrials, tecnològiques i ambientals. Mas ha explicat que s'està obrint una nova era macroeconòmica, i "el mercat no podrà canviar el model productiu en les pròximes dècades i tampoc l'actuació única dels governs", ha apuntat. Més enllà, ha insistit que "l'eina més poderosa són uns pressupostos que permetin finançar les polítiques públiques que necessiten i mereixen els ciutadans i empreses" de Catalunya, i ha afegit que des del Govern posaran tota l'ambició per a tirar-los endavant.

Els impostos no s'abaixen

En resposta a una interpel·lació de Vox, Natàlia Mas ha advertit que "no és el moment de fer una rebaixa d'impostos generalitzada ni que impliqui reduir els serveis públics", i ha subratllat que els ingressos tributaris permeten fer polítiques d'escut social, però també de reindustrialització. D'aquesta manera s'ha pronunciat respecte al debat actual al voltant dels impostos, després que Andalusia se sumés fa unes setmanes a Madrid per eliminar l'impost de patrimoni. La consellera ha advertit que la situació econòmica exigeix un esforç públic per a dinamitzar l'economia i per a donar suport a transformacions en àmbits com l'energia i el medi ambient. "No renunciarem a la política impositiva de la Generalitat ni a cap dels punts de la seva capacitat normativa, ni farem una política fiscal de titulars, sinó responsable i real per a millorar la vida de la gent", ha afirmat.