El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut deixar ben clar aquest dimarts a Madrid i Andalusia que mai “no podran competir” contra Catalunya a través del dúmping fiscal. “Els ecosistemes econòmics no es creen d’un dia per l’altre”, ha etzibat el cap del Govern quan se li ha preguntat si tem per la marxa d’empresaris catalans. Aragonès ha fet aquestes declaracions des de Nova York, i ha volgut respondre així als presidents de la Comunitat de Madrid i de la Junta d’Andalusia, Isabel Díaz Ayuso i Juanma Moreno -respectivament-, sobre el presumpte oasi fiscal que poden representar els seus territoris de cara a les empreses.

Així mateix, Aragonès ha lamentat que alguns polítics espanyols vulguin incentivar una “guerra territorial” en relació amb qui es queda les empreses. Dit això, el president de la Generalitat ha afegit que ell veu amb bons ulls posar “unes bases comunes” en la fiscalitat a l’estat espanyol, i ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a discutir-ho amb Andalusia i Madrid. "És una discussió que el govern de l'Estat ha de tenir amb aquells territoris que està aplicant una política neoliberal d'impostos que té un impacte en els serveis públics", ha dit. De totes maneres, Aragonès ha deixat clar que està en contra d'una "recentralització" en política fiscal i que el seu executiu mantindrà l'impost de patrimoni.

El president d'Andalusia, Juanma Moreno, ha convidat els empresaris catalans a tributar a Andalusia després de la rebaixa fiscal. Al seu torn, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat aquest dimarts que no es faci "demagògia" amb la supressió de l'Impost del Patrimoni anunciada pel president andalús, i ha rebutjat l'harmonització fiscal que propugna ara el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, tot i que posteriorment Moncloa ha descartat.

Al seu torn, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha circumscrit a una idea "a nivell personal" les manifestacions d'Escrivá de recentralitzar impostos per evitar que les comunitats autònomes "competeixin fiscalment" unes amb les altres. Rodríguez ha recordat que l'executiu treballa en el marc del sistema de finançament que reconeix l'autonomia en alguns impostos propis o cedits.

“Benvingudes les decisions” de Junts en direcció a “l’estabilitat”

Aragonès també ha estat preguntat sobre la convivència entre els dos socis de Govern, i ha afirmat que "totes les decisions" de Junts que permetin "un horitzó d'estabilitat" són "benvingudes". Així s'ha expressat quan se li ha tret el tema de les declaracions d'aquest dimarts de la presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, que ha negat que el debat de política general de la setmana que ve sigui "un límit" per decidir sobre la continuïtat de la seva formació al Govern. Aragonès ha reiterat que es tracta d'un "debat intern" de Junts i que per ara "tots els consellers" estan centrats en el pla contra la inflació que presentaran "en els pròxims dies". "El que necessita avui la ciutadania de Catalunya són governs estables", ha remarcat.