Junts per Catalunya no desvela les seves intencions. Enmig del debat pels pressupostos, el partit encara no ha deixat clar si negociarà i aprovarà els comptes que presenti el Govern de Pere Aragonès després del trencament de l'executiu fa ara un mes. Aquest dimarts, en roda de premsa, la portaveu Mònica Sales no ha donat gaires detalls sobre la qüestió, i tan sols s'ha limitat a garantir reiteradament que Junts actuarà amb responsabilitat i treballarà amb seriositat per ser a totes les reunions a què se'l convoqui, però ha volgut advertir que toca a l'executiu d'ERC fer el pròxim pas en la negociació. "Falta concreció", ha assegurat Sales, qui ha explicat que a la reunió de la setmana passada pels pressupostos el seu grup parlamentari tan sols va anar a escoltar i necessita encara "més informació" sobre les intencions del Govern per poder decidir-se.

Ara bé, una cosa ha deixat clara la portaveu: i és que el responsable no és Junts. L'avís de Sales arriba precisament després que ERC tornés a pressionar, un cop més, els de Borràs i Turull perquè garantissin el seu 'sí' als comptes de l'any vinent i no dificultessin la negociació. "Que deixin de posar el focus sobre Junts", ha exigit la portaveu.

No només això, sinó que Mònica Sales també ha enviat una alerta general sobre quin és l'escenari que contemplen com a més previsible de cara a l'aprovació dels pressupostos. Malgrat no aclarir la direcció de vot de Junts, la portaveu ha recordat que la setmana passada el Govern va reunir-se amb els comuns i aquest dilluns ho va fer amb el PSC, mentre que aquest matí el president d'ERC, Oriol Junqueras, "ha aixecat el veto als socialistes". Segons el parer de Junts, tot plegat apunta en una sola direcció: "El tripartit que funciona a ple rendiment a Madrid i a Barcelona aviat el veurem al Parlament". Sales ha avisat així sobre la possibilitat que hi hagi "un intercanvi de cromos en tota regla" que inclourà una aprovació triple dels comptes: els de Pedro Sánchez, els de Colau-Collboni i els de Pere Aragonès.

Junts "constata la realitat" amb la pèrdua de confiança en Aragonès

Junts també ha volgut recuperar novament l'argument que els comptes que té ERC avui sobre la taula no són els que va elaborar el conseller Jaume Giró, i que tampoc el context actual és el mateix. "Ara tenim un Govern en solitari, que només té 33 diputats", ha llençat. Precisament, el partit ha presentat una moció que es debatrà dijous a última hora durant el ple d'aquesta setmana i que pretén exhibir la "pèrdua de confiança" en Pere Aragonès. Segons ha dit Sales, més enllà de permetre a Junts falcar-se en l'oposició, la moció tan sols "constata la realitat". El partit està negociant encara amb la resta de grups parlamentaris sobre quins suports pot rascar el text.