El Govern ha decidit atorgar la Medalla d'Or de la Generalitat a l'expresidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals, segons ha anunciat la consellera de la Presidència, Neus Munté, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu.

Casals va morir la matinada de diumenge com a conseqüència de les ferides que va patir en ser atropellada per una bicicleta el passat 30 de gener a Barcelona.

La consellera ha explicat que el Govern ha volgut fer aquest reconeixement, no tant per la presència política que Casals ha protagonitzat els darrers mesos, sinó per l'activitat social i acadèmica que ha desenvolupat al llarg de la seva vida.

L'acte de lliurament de la medalla es farà, com cada any, en una convocatòria específica que el Govern organitzarà en els propers mesos.

Medalla d'Or de Barcelona

Per la seva banda, els líders de CiU i ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias i Alfred Bosch, han demanat que se li atorgui a títol pòstum la Medalla d’Or de Barcelona. La proposta, que es presentarà demà a la comissió de Presidència, argumenta la concessió de la medalla a Muriel Casals per "la seva trajectòria personal i les seves fortes conviccions en defensa de la democràcia, la llibertat i Catalunya des del respecte i la permanent voluntat de diàleg".

 

Tant Trias com Bosch han donat per fet que la proposta tirarà endavant, tot i que els seus vots només sumen 16 dels 41 regidors del consistori. L'exalcalde ha assenyalat que la decisió de concedir la medalla a Casals "seria bonic que fos per unanimitat", mentre que el republicà Bosch ha assegurat que esperen "un suport entusiasta" de Barcelona En Comú, després de l'encès elogi a Muriel Casals que ahir va fer l'alcaldessa, Ada Colau, en l'acte de lliurament dels premis Ciutat de Barcelona.