La consellera de Presidència, Neus Munté, ha advertit que seria “interessant” que hi hagués “perfils dialogants” en el nou executiu de Mariano Rajoy, tot i que ha mostrat l’escepticisme en relació a aquest tema després d'escoltar el discurs d'investidura. En qualsevol cas, el president, Carles Puigdemont, demanarà la setmana vinent, un cop estigui constituït el Consell de Ministres, la trobada amb Rajoy per abordar la possibilitat de pactar el referèndum.

“Fins ara la capacitat de diàleg ha brillat per la seva absència per part dels ministres i per part del president Mariano Rajoy”, ha retret Munté, que ha deixat clar que tampoc el fet que hi hagi ministres catalans ofereix especials garanties al Govern sobre la voluntat de diàleg.

Puigdemont trucarà a Rajoy per felicitar-lo un cop ja ha pres possessió del seu càrrec, i la setmana vinent, quan el Consell de Ministres estigui constituït, demanarà una reunió en què posarà damunt la taula la negociació d'un referèndum. "Hem dit que manteníem la mà estesa i que aquesta proposta no caduca", ha subratllat Munté, que ha deixat clar que la trobada haurà de servir també per abordar la llista dels 46 punts que va plantejar Puigdemont a Rajoy en la trobada que van mantenir a la Moncloa i que "s'actualitza constantment". "És inevitable quan no hi ha resposta", ha explicat la consellera, que ha recordat que aquest llistat es refereix al compliment de lleis, compromisos contrets pel Govern o sentències judicials.

En aquest sentit, ha insistit a denunciar la recentralització de competències que du a terme el govern espanyol i que està provocant fins i tot inquietud dins del Tribunal Constitucional, com ho demostren els vots particulars que s'han registrat en votacions referides a aquests temes. Segons la consellera, "s'està produint un buidatge de competències, però sobretot una pèrdua d'eines molt importants per a nosaltres per lluitar contra la situació de crisi que pateix el nostre país".