L’acord entre Junts pel Sí i la CUP per a la investidura d’Artur Mas, que preveu una presidència compartida entre quatre persones, no afectarà les atribucions i funcions del president que es mantindran “intactes”, segons la vicepresidenta en funcions i membre de l’equip negociador, Neus Munté.

La vicepresidenta ha abordat la valoració de les negociacions en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern i abans de participar en el dinar de Nadal que els membres del consell executiu celebren aquest migdia a la Casa dels Canonges. Mentre Munté parlava al Palau de la Generalitat, Raül Romeva explicava al faristol del Parlament els termes del pacte.

Des de l'executiu no es contempla que l’acord obligui a abordar cap reforma de la llei del Govern i es puntualitza que, en tot cas, serà el president qui haurà de fer delegacions de funcions cap als responsables de les tres comissions en què quedarà distribuït el gabinet.

El que també ha deixat clar Munté és la voluntat que la investidura de Mas es faci “el més ràpid possible” per poder procedir a la formació del nou Govern. No obstant, ha evitat parlar de terminis, atès que correspon a la presidenta del Parlament abordar la ronda de contactes amb els grups.

Recurs contra la llei del TC

El consell executiu ha decidit en la seva reunió d’avui presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma de la llei orgànica del Tribunal Constitucional aprovada pels diputats del PP el passat mes d’octubre.

El nou text, impulsat per actuar contra Artur Mas en cas de desobediència, preveu la imposició de sancions a autoritats i empleats públics o particulars que incompleixin les resolucions del TC.

El Govern argumenta en el seu recurs que la reforma de la llei pot “alterar l’equilibri i el joc de contrapesos amb la resta de poders de l’Estat establerts per la Constitució de 1978”.

Referèndum

Precisament, des del Govern no s’ha amagat la satisfacció pels resultats electorals de diumenge que han acabat amb el que Munté descriu com a majoria "asfixiant i ofegadora" del PP i s’ha ironitzat sobre el fet que els mateixos que fins ara es “posaven les mans al cap” en constatar les dificultats de JxSí per tirar endavant la legislatura són els que ara reclamen temps i negociacions.

En relació a la proposta de Podem per a convocar un referèndum, tot i admetre que “es pot considerar una escletxa", Munté l'ha qualificat de “possibilitat remota” que observen amb “escepticisme i curiositat”.

La vicepresidenta ha insistit que l'objectiu del Govern se centra en impulsar el procés i la construcció del nou Estat.

La mateixa resposta ha donat en ser interrogada sobre les paraules d’Artur Mas la nit del 20D en el sentit que s’obren portes amb el nou escenari al Congrés de diputats i el paper a Catalunya en el conjunt de l’Estat. L’objectiu a Catalunya és, segons ha dit, impulsar el mandat del 27S i no intervenir en la governabilitat al Congrés.

Barcelona World

Barcelona World ha estat un altre dels temes de la roda de premsa, després que ha polaritzat una part de les negociacions entre JxSí i la CUP fins a desembocar en la creació d’un nou grup de treball.

La vicepresidenta ha insistit que es tracta d’un projecte que pot tenir un “impacte positiu sobre el territori” i ha subratllat la voluntat que no es paralitzi, sinó que entri en un període de negociació i diàleg per donar entrada als diferents punts de vista.