La consellera de Presidència, Neus Munté, ha defensat aquest dimecres en seu parlamentària la utilitat dels quatre organismes de la Generalitat sobre desenvolupament de l'autogovern davant les crítiques del PPC. "Són complementaris i fan una feina necessària", ha replicat Munté a la diputada popular Esperanza García, que ha qüestionat l'existència d'aquests ens públics. Es tracta de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, la Secretaria per al Desenvolupament de l'Autogovern, l'Oficina per a la Millora de les Institucions per a l'Autogovern i la Comissió Interdepartamental per al desenvolupament de l'Autogovern.

D'altra banda, Munté ha dit a García que "els únics cops d'estat que han patit els catalans han vingut dels poders d'insurrecció espanyols".

La diputada del PPC va assegurar la setmana passada a la comissió d'Afers Institucionals (CAI) que l'Institut d'Estudis de l'Autogovern (IEA) és "un obscur comitè d'operacions que planeja un cop d'estat" a Catalunya. Aquest dimecres, a l'hemicicle, ha tornat a repetir aquestes paraules.

Munté s'ha mostrat indignada amb l'asseveració de García i li ha demanat que es "retractés". "Els únics cops d'estat que hem patit els catalans han vingut dels poders d'insurrecció espanyols, que han intentat liquidar la nostra raó de ser i la voluntat d'esdevenir un Estat propi. 80 anys després del cop militar feixista, els únics que no l'han condemnat són vostès", ha etzibat a la bancada del PPC. La consellera de la Presidència també ha garantit que totes les actuacions del Govern "responen a la llibertat d'expressió i a l'exercici de la democràcia". "Sempre ens trobem de cara als tribunals i al govern del PP", ha lamentat.

García ha criticat que l'executiu català destini prop d'un milió d'euros a cadascun dels quatre organismes per al desenvolupament de l'autogovern que, en la seva opinió, només s'orienten a "desconnectar de la realitat". Per la seva part, Munté ha reivindicat la utilitat d'aquests organismes i ha explicat que es dediquen a realitzar documents i una tasca d'assessorament per tal que el Govern aprofiti "el marge de maniobra per fer polítiques pròpies" alhora que impulsar la creació d'estructures d'estat i preparar l'administració pública per "assumir la independència".