El 2023 serà un any electoral entre eleccions municipals, algunes autonòmiques i unes generals (aquestes últimes encara no sabem quan seran però toquen aquest any). Els diaris van de bòlit publicant enquestes i els resultats, quan es tracta de les eleccions espanyoles, acostumen a tenir uns resultats semblants: frec a frec entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. Alguns dies aquesta competició tant ajustada entre PP i PSOE pren més distància i d'altres s'apropa a l'empat. Aquest dilluns El Mundo impulsa el candidat del PP, que es distancia del PSOE, i "compensa la patacada de Vox". Feijóo obtindria 138 escons però encara necessitaria el suport de Vox, que segons aquesta enquesta en un mes perdria molt suport i es quedaria amb 44 diputats. Aquest descens a l'extrema dreta coincideix amb la moció de censura que promou Ramón Tamames. Per cert, una altra prova que les enquestes sempre es mouen en uns paràmetres molt semblants, és que fa mesos que coincideixen a vaticinar que Ciutadans no tindrà vots suficients per aconseguir cap representant al Congrés.

El Mundo
El Mundo

L'ABC opta per arrencar la setmana amb el darrer escàndol polític que esquitxa el Congrés, el cas Mediador: "Les empreses de Tito Berni reben 150.000 euros en ajudes".  El cas Mediador és una trama de presumptes suborns i extorsions d'empresaris i polítics canaris que ha provocat la dimissió de l'exdiputat del PSOE Juan Bernardo Fuentes Curbelo. La trama ha portat a que diversos diputats del PSOE preparin querelles per defensar-se davant d'informacions que els vinculen amb el cas, que esquitxa un exdiputat socialista al Congrés. Fonts del partit han explicat que el grup parlamentari "ja els està assistint en els procediments judicials que cadascun d'ells està engegant en aquests moments contra aquells que els vinculen amb fets que en absolut s'han produït". 

ABC
ABC

Una mica d'història sobre un accident nuclear a Espanya; el de Palomares el 17 de gener de 1966, a Almeria. En el context històric de la Guerra Freda, dues aeronaus de la Força Aèria dels Estats Units (USAF), un avió cisterna KC-135 i un bombarder estratègic B-52, van col·lisionar en vol en una maniobra de reabastament de combustible. Això va provocar el despreniment i la caiguda de les quatre bombes termonuclears que transportava el B-52, així com la mort de set del total dels onze tripulants que sumaven les dues aeronaus. Aquest dilluns El País informa que el govern espanyol ha demanat als Estats Units que "s'emporti les terres tòxiques de Palomares". El rotatiu fa referència a l'acord entre Madrid i Washington de traslladar al desert de Nevada les terres contaminades.

El País
El País

Enquestes en plural a la portada de La Razón que arrenca la setmana amb un sondeig sobre les eleccions a les Canàries, a La Rioja i a Cantàbria. A les Canàries els socialistes veuen com perilla la seva continuïtat ja que el PP els trepitja els talons sumant 7 escons, a La Rioja el PSOE perdia la presidència gràcies a l'embranzida del PP derivada de tots els vots que s'emportaria de Ciutadans, que desapareixeria. Finalment, a Cantàbria també guanyaria el PP però Miguel Ángel Revilla (Partido Regionalista de Cantabria) podria seguir governant amb els vots del PSOE.

La Razón
La Razón

La Vanguardia ens recorda que aquesta és la setmana del 8-M, el Dia Internacional de la Dona, i també fa que no ens oblidem de la gran disputa entre PSOE i Podemos per la llei del 'només sí és sí'. Aquest divendres passat, el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, va dir que la formació lila votarà en contra de la reforma de la llei del 'només sí és sí', la presa en consideració de la qual es debatrà dimarts, si el PSOE la manté tal com està sense acord amb el soci de coalició. La portada d'aquest diari també explica que aquest diumenge l'Hospital Clínic de Barcelona va patir un ciberatac que encara dura i que afecta a molts pacients.

La Vanguardia
La Vanguardia

Enquesta a El Periódico que proclama guanyador el PP però assegura que Pedro Sánchez podria seguir a La Moncloa si torna a rebre el suport dels mateixos socis que té ara. En clau internacional, i després de més d'un any de guerra a Ucraïna, el rotatiu ha visitat els pobles fantasma del país on hi ha gent que viu entre runes, sense llum, gas, ni aigua corrent. Aquests darrers dies el focus del conflicte bèl·lic és a Bakhmut, a l'est d'Ucraïna, on mercenaris prorussos del grup paramilitar Wagner afirmen que tenen la ciutat encerclada.

El Periódico
El Periódico

"Concerts a preus dinàmics", indica El Punt Avui. El rotatiu català parla del "mètode Ryanair", que és fer que canviïn els preus de les entrades dels concerts en funció de la demanda, posa com a exemple entrades de pista pel concert de Beyoncé a Barcelona que van sortir amb un preu inicial d'uns 90 euros i que, al cap d'una setmana, les mateixes entrades superaven els 400 euros. La imatge és per a la victòria del Barça d'aquest diumenge al Camp Nou contra el València: "El Barça s'abona a la resistència"

El Punt Avui
El Punt Avui

Finalment, el diari Ara destapa els privilegis dels funcionaris de la Unió Europea i assegura que l'organisme ha pagat fins a 53 milions d'euros a funcionaris que ja no hi treballen. El rotatiu català també recorda el ciberatac que està patint el Clínic, un dels principals hospitals de la capital catalana. El centre ha decidit desprogramar les consultes externes i les cirurgies no urgents previstes per a avui dilluns arran del ciberatac. El Govern ha informat en un comunicat que el centre mantindrà tota l'activitat urgent i d'hospitalització a totes les seus (Villarroel, Plató i Maternitat), així com l'hospitalització domiciliària, els hospitals de dia, la radiologia, les proves endoscòpiques, les exploracions radiològiques, la diàlisi i la farmàcia ambulatòria.

Ara
Ara