Vic ha acollit aquest dissabte un acte multitudinari en solidaritat a la secretària general d'ERC i exiliada a Suïssa Marta Rovira. Des de les cinc de la tarda fins a la mitjanit, la plaça de la Catedral de la capital d'Osona s'ha omplert de centenars de persones que han gaudit de concerts, una butifarrada i parlaments de líders independentistes per reclamar l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats.

Sota el lema Free Rovira, l'acte ha estat organitzat pel Moviment 30/03, una plataforma que el març del 2016 sorgia de la mobilització ciutadana arran de la investigació del regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, a qui l'Audiència Nacional atribuïa un delicte d'incitació a la sedició per haver dit que per fer una truita "cal trencar els ous". El president del Parlament, Roger Torrent, l'exconseller de Justícia Carles Bundó, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, l'economista Xavier Sala-i-Martín, l'actor Ivan Benet, la periodista Empar Moliner i l'humorista Peyu i expolítics com Albano-Dante Fachín i Antonio Baños han intervingut a l'acte en suport de la vigatana i han fet una crida a "no defallir".

El vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa, també ha volgut ser a Vic i ha compartit una imatge de la plaça plena "de gom a gom". Costa s'ha dirigit a Marta Rovira per dir-li que mai caminarà sola i per recordar-li que "estem lluitant per veure't aviat en aquest país, finalment lliures".

Grups com Pep Poblet, Macedònia, Gerard Quintana, Sau, Guillem Ramisa, Obeses i Marc Parrot també han pujat a l'escenari durant tota la tarda per reivindicar l'alliberament de presos i exiliats. Els beneficis de l'acte es destinaran a l’Associació Catalana de Drets Civils, que engloba les famílies dels líders empresonats o a l’estranger.

Vídeo: J. Argüelles

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha recordat en el seu parlament, moments viscuts amb Rovira i ha destacat la seva figura com "un exemple de lideratge femení" en el procés independentista.

"La Marta ho ha donat tot per nosaltres. No podem fer altra cosa que seguir", ha reivindicat el president, visiblement afectat. "Aviat veurem la Marta, amb el Raül i l'Agnès, passejant per aquesta ciutat", ha conclòs amb optimisme.

També ha intervingut l'exconseller osonenc Carles Mundó.