L'expresident de l'Uruguai Pepe Mujica ha traslladat "tota la seva solidaritat" als presos polítics després de reunir-se amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, i l'exconseller d'Acció Exterior Raül Romeva en una trobada telemàtica celebrada aquesta setmana a la presó de Lledoners

La reunió s'ha produït després que Junqueras fes arribar una carta al líder uruguaià. "Soc amic de tots aquells que estan a la presó per raons polítiques", ha expressat Mujica als líders republicans.

Romeva li ha manifestat el seu desig de trobar-se aviat i ha agraït a Mujica "tot el suport que ens has donat sempre". En la mateixa línia, Junqueras ha volgut agrair "aquesta mostra de solidaritat". "Sempre hem vist amb simpatia les causes per la justícia i la llibertat a Amèrica Latina i a tot el món. La nostra lluita també es troba dins de la lluita democràtica de molts d'aquests pobles", ha recordat el líder republicà.

Mujica ha subratllat durant la conversa que en moments i conflictes durs "no hi ha cap més sortida que la sortida política", i això per al líder uruguaià implica "sempre negociar". També ha traslladat als líders republicans, la seva "humil" voluntat "per ajudar en una taula de diàleg".

Finalment, l'expresident uruguaià els ha recordat que ell mateix ha passat molts Nadals sol, "conec el que és això, per això em recordo de tots els presos polítics". Fa poc, Romeva i Junqueras també es van reunir amb l'exlíder del Sinn Féin Gerry Adams. L'irlandès també els va traslladar tota la seva solidaritat.

La trajectòria de Mujica

José Alberto Mujica Cordano (Montevideo, 1935) va ser president de l'Uruguai entre els anys 2010 i 2015. Abans havia estat ministre de Ramaderia, Agricultura i Pesca entre el 2005 i el 2008. Després d'ocupar la presidència, va ser escollit senador a les eleccions del 2014 i el 2019. El passat 20 d'octubre d'aquest any va retirar-se de l'activitat política.

Mujica va passar 15 anys a la presó després d'haver estat detingut fins a quatre cops per la seva activitat guerrillera al Movimiento de Liberación Nacional - Tupamaros (MLN-T) contra la dictadura militar i contra els grups d'ultradreta que s'havien format al país.