L'exlíder del Sinn Féin Gerry Adams s'ha reunit aquest dimecres telemàticament amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, i l'exconseller d'Acció Exterior Raül Romeva, empresonats a la presó de Lledoners, i els ha traslladat "tot el suport".

"Sabeu que teniu tot el nostre suport. Els vincles entre la lluita del poble català i irlandès i remunten a molt enrere. Jo mateix vaig ser empresonat per Nadal, i no és un lloc agradable on ser. Però el fet de saber que teniu raó espero que sigui un petit consol per a vosaltres. I quan mireu enrere, veure aquests dies com una part gairebé necessària de la lluita per aconseguir la llibertat del vostre poble. Us desitjo el millor", els hi ha dit.

La trajectòria d'Adams

Adams va ser acusat per les autoritats britàniques com una figura important de l'IRA Provisional a la dècada dels 70, pocs anys després d'afiliar-se al Sinn Féin. Ell sempre ha negat aquesta acusació. Tanmateix, Adams va ser empresonat l'any 1972 al Maidstone, un vaixell presó britànic. Va ser alliberat poc després perquè contribuís a les converses de pau el matiex 72, però va tornar a ser arrestat el 1973. Va ser al centre penitenciari de Long Kesh fins el 1978.

El 1984, Adams va ser greument ferit en un intent d'assassinat de diversos homes armats d'un grup armat unionista. Des de finals dels vuitanta, Adams va ser una figura important en el procés de pau a Irlanda del Nord, mantenint contactes amb l'aleshores líder socialista demòcrata i laborista, John Hume i, posteriorment, amb els governs irlandès i britànic. 

Adams va ser president del Sinn Féin fins l'any 2018, quan va decidir retirar-se i cedir el pas a la seva successora, Mary Lou McDonald.

La presó de Junqueras, cada cop més ferma

Fa pocs dies el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va rebutjar admetre el recurs de Junqueras contra la decisió del Parlament Europeu de declarar vacant el seu escó. El tribunal de primera instància a Luxemburg va concloure que l'Eurocambra no tenia cap competència per controlar la decisió de les autoritats espanyoles sobre l'anul·lació del mandat del líder d'ERC com a eurodiputat.

A més, el TGUE va dir que la cambra europea tampoc es podia oposar a la decisió del Tribunal Suprem que va suspendre el mandat de Junqueras per la condemna en el cas de l'1-O, malgrat que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) li va reconèixer la immunitat ara fa un any.