Si afecta l'ordre públic, els Mossos no actuaran contra els milers de ciutadans que aquest diumenge 1 d'octubre surtin al carrer per acudir a la seva cita amb les urnes del referèndum. Això és el que avui subratlla el Financial Times (FT) a la seva portada, que posa la notícia com la tercera més important (i més gran) a l'obertura.

El diari britànic destaca que va ser el conseller d'Interior, Joaquim Forn, qui va deixar clar dijous que la convivència ciutadana és més prioritària que el fet d'atendre les demandes dels tribunals i destaca que els 17.000 mossos d'esquadra "són crucials per poder votar per la independència".

Precisament per això, i posant damunt la taula que els Mossos "és una de les forces policials més antigues d'Europa" i assenyalant que, a més a més, "són un símbol de la nacionalitat catalana", l'FT avisa que ara la policia catalana "està atrapada" en una guerra entre els seus dirigents polítics de Catalunya i els dirigents de Madrid, que ja ha provat d'agafar les regnes de la seva autonomia i, de fet, ha pres el control del cos dels Mossos d'Esquadra.

Jugar-se la reputació

Segons el rotatiu citat, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha posat en joc la seva reputació per tal d'aturar el referèndum enviant policies d'arreu de l'Estat amb l'objectiu de no deixar dipositar als catalans la seva papereta a les urnes i, per tant, de mantenir les escoles tancades des d'avui a la tarda i fins passades les 21 hores de diumenge.

La Guàrdia Civil confia en poder evitar-ho, però, és clar, tot dependrà del paper que juguin els Mossos i del bàndol en què es posicionin perquè, tal com va apuntar Forn, no arribaran a l'extrem de desafiar la llei espanyola si la situació ho permet, però posen de relleu que serà difícil aturar-ho tenint en compte que s'aglomeraran multituds a les portes dels centres assignats per poder votar.

Per tot plegat, destaquen que, tot i que la Constitució espanyola donava més autonomia als diferents territoris de l'Estat, molts ja s'han "irritat" amb el govern central per veure-la limitada i, entre elles Catalunya, "tot i tenir la seva pròpia policia".